"Цветът на хамелеона" - конспирации на теория, цинк и черен хумор

"Цветът на хамелеона" - конспирации на теория, цинк и черен хумор

"Цветът на хамелеона" е режисьорски дебют на Емил Христов, добре познат на кинофеновете с работата си като оператор. Лентата е екранизация по романа на Владислав Тодоров "Цинкограф" и залага на ефектна визия, черен хумор и интересен актьорски състав начело с Руши Видинлиев, Руси Чанев и Ирена Милянкова.

Забавен, малко циничен и много смел, "Цветът на хамелеона" вече успя да привлече вниманието на фестивалната публика и световната критика и да спечели няколко награди. Успехът му всъщност не е изненадващ, а напълно логичен, защото филмът не само е един различен портрет на добре позната епоха, но и успява да съчетае реалистичното и фантастичното по особено интересен начин.
"Цветът на хамелеона" е екранизация по романа на Владислав Тодоров "Цинкограф". Писателят, който е и сценарист на лентата, е добре познат както на литературните, така и на кинофеновете като автор на "Дзифт". Сравненията между двата филма вероятно са неизбежни, но всеки зрител може да ги направи сам за себе си.

"Цветът на хамелеона" и "Дзифт" са колкото подобни един на друг, толкова и различни. Хубавото е, че ако сте харесали "Дзифт", със сигурност ще харесате и "Цветът на хамелеона". Но дори да не сте, не трябва да подхождате предубедено към екраницаята по "Цинкограф", защото е напълно възможно тя да ви допадне.
Режисьорът на "Цветът на хамелеона" Емил Христов е оператор на повечето от най-успешните заглавия в българско кино през последните няколко години, сред които са "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Стъпки в пясъка", "Love.net" и "Дзифт". Първият му филм като режисьор му спечели място в селекцията "Десет европейски режисьори" (Ten European Directors to Watch) на американското списание Variety.

Христов е първият български режисьор, който привлича вниманието на критиците на списанието, а "Цветът на хамелеона", заедно с останалите заглавия от селекцията, ще бъде представен на фестивала в Карлови Вари. 
Колкото до самата история, тя е повече от забавна, нестандартна и доста различна от всичко, което сте гледали напоследък. Сериозно-смешна, абсурдна, гротескна, но едновременно с това и напомняща за съвсем реално време от нeдалечното минало. Дори да ви се струва, че всичко, което може да се каже за социализма и тоталитарните режими, вече е казано, написано и заснето, "Цветът на хамелеона" е поредното доказателство, че има какво да се допълни.

Рано останал сирак и отгледан от леля си (Светлана Янчева), с много лоши навици и склонност към преиначаване на истината, Батко Стаменов (Руши Видинлиев) привлича вниманието на секретните служби, защото определено притежава качества за агент.

Самият той с радост приема задачата и се впуска в първото си разследване. То е свързано с таен клуб, в който студенти и преподаватели от института, в който учи, се събират, за да обсъждат псевдофилософския роман "Цинкограф".
Въпреки че се оказва, че въпросното литературно произведение дори не е забранено, то дава на Батко няколко ценни идеи - да си намери работа като цинкограф и да създаде мрежа от псевдошпиони, след като е изхвърлен от службите.

Конспирацията, която той измисля и в която въвлича няколко нищо неподозиращи интелектуалци, се оказва много по-мащабна отколкото изглежда в началото и предизвиква истинска лавина от събития.
Между шпионските конспирации и черния хумор се промъкват и една очарователна, макар и, точно като всичко останало във филма, доста нестандартна любовна история. Както и няколко препратки към кинокласики като Casablanca (Казабланка).

Вместо на тежки и дълбокомислени клишета "Цветът на хамелеона" залага на черен хумор, ненатрапчиви послания и метафори и на идеята, че това за какво се разказва в един филм е въпрос на гледна точка.
Главните роли са поверени на Руши Видинлиев, когото повечето от вас вероятно асоциират най-вече с музикалната сцена, въпреки че е актьор по образование, Руси Чанев (Хъшове, Островът) и Ирена Милянкова (Под прикритие). Към актьорския състав се присъединяват и Михаил Билалов, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Самуел  Финци и Христо Гърбов. Персонажите им са повече от колоритни, така че определено си заслужава да ги видите.

 
"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

X