PlanetSide 2

PlanetSide 2

Жанр: Онлайн, мултиплейър екшън от първо лице Година: 2012 Разработва: Sony Online Entertainment Издава: Sony Online Entertainment Платформа: РС

Войната, казват, никога не се променяла. Дали се води с камъни и пръчки или с високотехнологични енергийни оръжия, тя винаги и неизменно включва елементи като хаос, смърт и много, много стрелба.

Точно на тези три елемента се опират Sony Online Entertainment в новия си (всъщност стар, но за това след малко) масов онлайн мултиплейър екшън, наречен PlanetSide 2.

Играта, както подсказва цифрата в името й, наследява оригинално заглавие от същия жанр и тематика, появило се през 2003. В него три фракции - Terran Republic, New Conglomerate и Vanu Sovereignty - се борят за надмощие, вкопчени в ожесточен военен конфликт с планетарни мащаби. Мястото на събитието се нарича Auraxis – планета много подобна на Земята, а действията в играта се развиват три столетия след откриването й.

Интересното при PlanetSide 2 е, че за разлика от повечето онлайн заглавия от същия вид тя не се опитва да ви разкаже някаква история. Основното при нея е фактът, че вие сте част от бойни действия, включващи стотици участници, въоръжени с унищожителен арсенал от енергийни и конвенционални оръжия, с достъп до бронирана бойна и военновъздушна техника. Ключовата ви цел е контрол над колкото може по-голяма територия от оспорваната планета Auraxis, а методите и средствата за постигането й са изцяло във ваши ръце.

Пак за разлика от други подобни игри PlanetSide 2 не се старае да ви накара да се чувствате значими. Идеята на Sony Online Entertainment не е включвала гейм заглавие, чиято задача е да ви постави за пореден път в ролята на герой, който собственоръчно спасява света. Напротив. PlanetSide 2 ви отрежда позицията на едно малко винтче в огромната военна машина и не само не мотивира, а дори наказва соловите акции.

Геймплейната концепция тук се върти най-вече и основно около думата "отбор" и координираната стратегия и кооперирането са единственият ключ към успеха. Това, разбира се, не означава, че през цялото време ще се чувствате като безличен участник в огромно виртуално меле, включващо стотици играчи. Тъкмо обратното.

Благодарение на изключително фино балансираната класова система в играта всеки един член на отбора има своето ключово значение и е, хайде да не кажем "незаменим", но трудно заменим в ролята, която си е избрал.

Без медик например тимът е обречен на бърз провал, тъй като загубите, които ще реализира в жива сила, ще са унищожителни. Без инженер отборът би се лишил от скъпоценната поддръжка на бойната техника – била тя танкове или бронетранспортьори. Без тежковъоръжената пехота пък би му липсвала гъвкава и унищожителна ударна сила и така нататък.

Играта определено насърчава идеята за отборно взаимодействие, но в същото време умело ви позволява да се впишете в екшъна дори и без да сте част от "гилдия" (взвод) с традиции.
Тъй като е безплатна по замисъл (макар и позволяваща закупуване на различни екстри с истински пари), тя все пак ви дава шанс да участвате активно в случващото се на екрана – донякъде в духа на публичните ивенти в Guild Wars 2.

Интересно е решен и въпросът с екипировката – ъпгрейди и допълнителни бонуси можете да купите по всяко време с реални пари, но класово обусловените екстри се отключват само с виртуална валута, която пък може да се натрупа, само ако играете играта. Така Sony Online Entertainment елегантно са премахнали възможността някой новак да влезе, да си "напазарува" богато и да получи по-добре екипиран виртуален персонаж от всички PlanetSide 2 ветерани.

Макар да не блести визуално, играта предлага някои наистина уникално добри хрумвания в жанра "мултиплейър екшън от първо лице" и определено е глътка свеж въздух на фона на леко поомръзнали ни тематични алтернативи като Call of Duty или Halo.

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X