8 сока, които са мощни витаминозни бомби през зимата

8 сока, които са мощни витаминозни бомби през зимата

Билковите и плодовите сокове съдържат голямо количество витамини, минерали, растителни вещества и етерични масла, което ги прави добър помощник при редица заболявания. За да постигнем желания ефект, е хубаво да ги приемаме поне 2 пъти дневно в продължение на 4-6 седмици. Ето за какво помагат различните сокове.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортната гривна, която ще носите навсякъде 

Сок от круша

Крушите са балсам за сърцето и бъбреците. Плодовете подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза. Освен това успокояват нервната система и облекчават дейността на жлезите с вътрешна секреция. Нормализират кръвното налягане, пречистват кръвта и бъбреците. Полезни са при бактериални възпаления на пикочните канали. Намаляват и равматичните оплаквания.

Сок от портокал

Пресният сок от портокал е подходяща напитка за всички възрасти и може да бъде препоръчван като съпровождащо лечение на множество заболявания. Честата му консумация предпазва от настинка, грип и кървене на венците. 

Сок от целина

Целината съдържа голямо количество калий, който има отводняващо действие. Отлично средство за подобряване на храносмилането, нормализиране обмяната на веществата и отстраняване на камъни в бъбреците. 

Сок от коприва


Добре е да се пие при умора и стрес. Почиства кожата и я прави гладка. Помага при лечение на бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се и при ревматични заболявания.

Сок от глог

Глогът улеснява работата на сърцето и го предпазва от заболявания. Има регулиращо действие върху сърдечния ритъм и артериалното налягане.

Сок от кисело зеле

Зелевият сок, познат като отлично средство срещу махмурлук, помага най-вече при проблеми с храносмилането, при стомашни и чревни инфекции. Има слабо отводняващо и диуретично действие. Препоръчва се също при нервност и напрегнатост.

Сок от билката мокреш

Съдържа йод, необходим за щитовидната жлеза, и витамин С - за укрепване на имунната система. Освен това прочиства кръвта и стимулира работата на панкреаса (задстомашната жлеза, която отделя храносмилателен сок и инсулин), червата, черния дроб и жлъчката.

Сок от хвощ

Съдържа салицилова киселина, която стяга кожата, заздравява косата и ноктите. Подпомага дейността на бъбреците и има отводняващ ефект. Препоръчва се също и при пресипнал глас.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

10 начина да избегнем болестите през студените месеци

10 начина да избегнем болестите през студените месеци

от Лина Филипова, Avtora.com | 24.01.2016 | 14:00

По нашите географски ширини има няколко пика на вирусните инфекции в годината, като концентрацията им е особено висока в началото и края на зимата и през лятото. Излишно е да се споменава, че човек не може да се изолира от света в периодите, когато рискът...

10 чая за отслабване през зимата

10 чая за отслабване през зимата

от Лина Филипова, Avtora.com | 16.01.2016 | 11:00

В студените зимни вечери чашата чай е идеалната напитка, която може да ни стопли. Чайовете, които ви предлагаме, топят излишните тлъстинки, спират пристъпите на глад и ви помагат да се сдобиете с плосък корем.

Искате да стопите килограмите? Започнете с това!

Искате да стопите килограмите? Започнете с това!

от Avtora.com | 10.01.2016 | 11:00

Началото на годината е време за обещания и закани: "Ще откажа цигарите", "Ще си намеря нова работа" и, разбира се, винаги популярното "Ще сваля килограмите". Ако и вие сте се насочили към последното, ето нещо, което ще ви е от полза.

Време за промяна! 9 вредни навика, които трябва да оставиш в 2015-та

Време за промяна! 9 вредни навика, които трябва да оставиш в 2015-та

от Борис Бегъмов, Avtora.com | 02.01.2016 | 11:00

Началото на новата година е период, който може допълнително да ни мотивира по пътя към нашата успешна лична промяна. Имам предвид такава, която ще ни зареди с позитивни емоции и ще ни даде възможност да се чувстваме по-здрави и удовлетворени през цялата...

5 ефективни стратегии, с които да постигнем мир с тялото си

5 ефективни стратегии, с които да постигнем мир с тялото си

от Лина Филипова, Avtora.com | 28.12.2015 | 14:00

"Да се влюбиш в себе си – това е началото на една доживотна любов", е казал Оскар Уайлд и ние го аплодираме горещо за тези думи, тъй като именно това е начинът да постигнем мир със себе си.

Основи на здравословното хранене: как да започнем да се храним "начисто"

Основи на здравословното хранене: как да започнем да се храним "начисто"

от Любомир Иванов, Avtora.com | 21.12.2015 | 14:00

Затрупани с информация, днес сякаш сме изгубени в огромното море от съвети как е правилно да се храним, кое е полезно и кое – вредно за нашето тяло. Постоянно "научаваме" коя храна ни "убива" и коя е "лек" срещу най-опасните болести. Хората, които искат...

5 лесни начина да се заредите с енергия

5 лесни начина да се заредите с енергия

от Лина Филипова, Avtora.com | 14.12.2015 | 14:00

Със сигурност се е случвало и на вас да се чувствате изцедени още от сутринта и дори след голямата доза кафе все още да се питате как ще избутате следващите 12 часа.

По пътя към щастието, или как да заобичате себе си в 15 лесни стъпки

По пътя към щастието, или как да заобичате себе си в 15 лесни стъпки

от Лина Филипова, Avtora.com | 07.12.2015 | 14:00

Има само един път да постигнем така мечтаното щастие - и той е да се научим да обичаме себе си.

10 съвета за дамите, които имат проблем с машата

10 съвета за дамите, които имат проблем с машата

от Лина Филипова, Avtora.com | 02.12.2015 | 14:00

Къдренето не е лесна задача - напротив. Всъщност е доста сложно да накъдриш косата си така, че да я опазиш здрава и все пак да изглежда красива.

X