XCOM: Enemy Unknown

XCOM: Enemy Unknown

Жанр: Тактически екшън хибрид Година: 2012 Разработва: Firaxis Games Издава: 2K Games Платформа: РС | PS3 | Xbox 360

1994 г. беше голяма година за гейминга. Все още малко известните тогава Bungie издадоха култовия си екшън от първо лице Marathon. Друго, все още малко известно студио - Blizzard Entertainment, се "разписаха" с Warcraft: Orcs & Humans, а Microprose, които по това време бяха вече сред елита с мегахитове от ранга на Railroad Tycoon и Civilization, показаха една уникална игра - UFO: Enemy Unknown.

UFO беше изключително смел, оригинален и дързък опит за един от първите по рода си гейм хибриди, смесващи елементи от съвършено различни жанрове - концепция, която днес изглежда като нещо обикновено, но пионерска за началото на 90-те.

Основна действаща сила в това заглавие беше X-COM - международна военно-научна инициатива, бореща се да защити планетата ни от страховита извънземна заплаха.

Играта комбинираше ролеви характеристики, свързани с развитието на членовете на тактическите групи, които играчът управляваше в ролята си на командир на X-COM; включваше солиден елемент на стратегическо планиране, управление на ресурси и научни изследвания, а не на последно място и необходимостта от тактически умения, свързани с изпълнението на различните мисии, въртящи се най-вече около сблъсъци с извънземните агресори.

Накратко - за времето си X-COM беше феномен, който, уви, не се сдоби с достойни последователи. След серия не особено силни продължения, най-ниската точка сред които отбелязаха немощните опити за клониране на концепцията от чешкото студио Altar Games в периода 2003-2007, днес Firaxis Games - един от последните оцелели духовни наследници на Microprose, прави пореден опит да възроди малко позабравения X-COM.

Резултатът, честно казано, е по-скоро римейк на оригинала, отколкото истинско продължение, развиващо множеството свежи (поне като за 94-та) идеи, които той предложи.

Съобразен с изискванията и очакванията на съвременната генерация геймъри, новият/стар XCOM: Enemy Unknown е раздвижен с Unreal енджин от последно поколение, предлага значително по-опростена схема за тактически контрол/управление на ресурсите, но, за щастие, запазва доволно много от силните черти на великия си предшественик.

Истината е, че като заглавие XCOM: Enemy Unknown вероятно ще бъде оценена от повечето играчи по това, което им предлага днес и сега. Сравненията с навършилия неотдавна точно 18 години оригинал едва ли ще са по силите на множеството 20-35 годишни играчи, които може и изобщо да са нямали досег с него или просто да са забравили детайлите относно първото UFO близо 2 десетилетия след издаването му.

Именно по тази причина XCOM: Enemy Unknown спокойно може да се оценява като нова игра (или поне добре забравена стара) и като такава тя притежава редица несъмнени достойнства.
Прави чест на Firaxis, че са се постарали да запазят максимално мрачната атмосфера и внушението за обреченост, които провокираше първообразът на XCOM. Тук не говорим само за тъмни краски и визия, а по-скоро за темпо и динамика на геймплея.

Почти през цялото време, докато играете новия XCOM, ще ви преследва усещането, че винаги сте на една крачка след извънземните си противници - технологично, тактически. Иначе казано, в повечето мисии ще сте outnumbered and outguned и ще ви се наложи да впрегнете цялото си старание и тактически умения, за да надделеете над превъзхождащия ви почти във всяко едно отношение противник.

Подобно предизвикателство днес рядко ще срещнете в игрите от ново и най-ново поколение, нищо че през 94-та това беше нещо съвсем обичайно.

Самата игра в същността си продължава да бъде добре балансиран хибрид, в който тактическите мисии се редуват със стратегическо планиране и поредица от нелеки избори, които никога не са очевидни - всяка алтернатива носи определени плюсове и минуси и води до съвършено различен изход и развитие на по-нататъшния курс на играта.

Това също е похвално смела концепция на фона на все по-достъпните и "лесно смилаеми" съвременни заглавия.

За съжаление, именно този аспект на играта вероятно ще се окаже за нея едновременно благословия и проклятие, тъй като днес истински предизвикателните гейм заглавия срещат сравнително скромен прием и се радват на успех сред строго ограничена нишова част от игралната аудитория.

В същото време, през 2012, XCOM: Enemy Unknown вече много трудно ще разиграе картата "оригиналност" не само защото представлява по същество римейк, а и защото през последните години хибридните заглавия не са нищо изключително, а напротив, днес е по-трудно да се намери игра, която да се категоризира в точно определен гейм жанр.

Въпреки това XCOM: Enemy Unknown ще намери своята вярна аудитория - особено сред по-младите играчи, за които тя ще е първият сблъсък с една стара, но истински златна класика от зората на видеогейминг революцията.

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X