Total War SHOGUN 2 - Fall of the Samurai

Total War SHOGUN 2 - Fall of the Samurai

Жанр: Стратегия Година: 2012 Разработва: The Creative Assembly Издава: Sega Платформа: PC

Неотдавна гледах (отново) “Последният самурай”. Страхотен филм, отразяващ един от най-повратните моменти в японската история – краят на просъществувалото векове наред феодално общество и замяната му със съвременна, индустриално – политическа система по западен маниер.

Ако се интересувате от този момент в историята вероятно знаете, че става дума за средата на 19 век – каскада от събития, започнала с американският адмирал Пери, принудил Япония да се отвори за света.

Това е време на удивителен напредък и ярко свидетелство за изключителната сила и потенциал, който крие японската нация. Само петдесетина години след акостирането на Пери край Нагасаки, Япония успява да се отърси почти напълно от средновековно – феодалната си форма на управление и да се превърне в първата азиатска нация, победила европейска супер сила (Русия) в открит военен конфликт.

Именно този ключов момент в развитието на Япония е обхванат в новия самостоятелен експанжън на миналогодишния стратегически хит на Creative Assembly - Total War: Shogun 2.

Действието във Fall of the Samurai се развиват приблизително два века след края на оригиналната кампания. Играта ще очаква от вас да заемете една от страните в конфликта – лоялните на Императора (и про-западно настроени) сили или войните на Шогуната – защитниците на Бушидо – Пътят на война самурай.

Най-интересното, което Creative Assembly са постигнали в тази самостоятелна кампания, е че без драстични промени по геймплея, са успели да създадат игра, носеща доста по-различно усещане от това в Shogun 2.

Основната новост, разбира се, е появата на огнестрелните оръжия на бойното поле – от карабини за пехотата до артилерия и военни кораби. Всичко това променя сериозно баланса на силите и ще ви подтикне да разработите нови тактики за водене на сражения.

Кавалерията, например, вече не е от толкова решаващо, ключово значение за изхода на битката и често ще се улавяте, че всъщност я използвате като средство за бързо придвижване на малки и средни военни формирования от точка А до точка Б на картата. След като веднъж достигнат до местоназначението си, ще давате заповед на кавалеристите да се спешат, тъй като ползата от тях така ще е по-голяма.

Нещо подобно се е случило и с „гордостта и радостта” на оригиналният Shogun 2 – атаката (и защитата) на крепостите по картата. Това беше най-интересната част както от соловите, така и от мрежовите битки на играта, но във Fall of the Samurai крепостите вече могат да бъдат сринати със земята буквално за минути и стратегическото им значение вече е почти нулево.

Отново това ще ви подтикне да разработите нови стратегии за разгръщане на войските си в зависимост най-вече от специфичните особености на страната в конфликта, която сте избрали.

Любопитна е и ролята на западните нации с които ще трябва да се отнасяте много внимателно. Дипломацията, както казват, е продължение на войната с други средства и точно за това ще трябва да ухажвате чуждестранните правителства непрестанно – едно за да предотвратите помощта им за противниковите сили и второ, за да си осигурите достъп до безценни ресурси като технологии, материали или военни съветници.

Единствената по-сериозна слабост на играта е, че тя е наследила доста от недостатъците на оригинала – най-вече по отношение на изкуствения интелект на бойните формирования. Както и в Shogun 2 това не е точно „болка за умиране” и няма да съсипе удоволствието ви от Fall of the Samurai, но спорадичните прояви на липса на логика в действието на една или друга военна част са дразнещи и ще ви създават непредвидени проблеми по време на сраженията.

Във всяко едно друго отношение Fall of the Samurai е отличен пример за качествено разширение, добавящо доволно много новости към оригиналната игра, при това без да изисква предварителната й инсталация. Препоръчваме на всички фенове на широкомащабните, исторически достоверни стратегии.

 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X