Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Една от бъдещите звезди на българското кино и театър Радина Кърджилова пред Avtora.com.

Познавате я от сериала "Стъклен дом", представленията в Модерен театър, а скоро ще излезе и филмът на братя Чучкови "Тилт", в който играе главна роля.

Срещаме се с Радина в един горещ ден на улица "Раковски" в София. По пътя към пейката, която сме избрали между заспал скитник и едно заведение, тя ми казва: "Ох, сега нали няма да ме питаш какво е общото и различното между мен и Сияна". Нямаше...

Елена Пенева: И така... какво е общото и различно между теб и Сияна?

Радина Кърджилова: Хахахаха, много забавно тръгва това интервю!

.: Нали... Ама си е опасно да пробиеш с толкова известен образ, става ти синоним...

Радина Кърджилова:  Аз още не съм пробила... Искам да пробия с "Тилт".

.: Разкажи за него...

Радина Кърджилова: 2 години продължи кастингът. Вече напълно се бях отказала. Иначе сюжетът няма смисъл да го разказвам, хората ще го гледат...

.: Любовна история, която се развива по време на прехода с всички неща, които този период води...

Радина Кърджилова: Да.


Снимка: Avtora.com

.: Е не ти ли тъпо, че 20 години след '89-та продължаваме с тоя преход?

Радина Кърджилова: Да. Наистина киното много рови в тази тема. Може би в момента това е интересно. Знаеш ли, аз харесвам съвсем други неща в киното. Ако вземем една проста любовна история или конкретен съществен проблем, тогава наистина би излязъл някакъв страхотен филм.

Затова например Candy с моя любим актьор Хийт Леджър е толкова як - елементарна любовна  история за двама млади, които се обичат безумно, но са пристрастени към хероина и цялата им връзка се разпада. В България не се правят такива филми.

Масово младите режисьори-дебютанти правят хулигански филми. Не че е лошо, дано им се получат... Ето сега след "Тилт" сигурно Виктор ще направи друг филм, с други теми...

.: Как се работи с него?

Радина Кърджилова: О, жестоко. Участвахме аз и трима колеги от моя клас в НАТФИЗ - Ованес, Явор и Ивайло. И ние бяхме много емоционални, докато Виктор ни балансираше.

Имахме 2 месеца репетиции на маса, в които много ни се разясниха персонажите. Виктор е спокоен човек, знае какво иска и как го иска. Работихме и с Рали Ралчев - един от най-добрите оператори у нас в момента, който си свърши работата перфектно. Екипът беше страхотен - всички се грижеха единствено и само за нас.

.: Актьорски филм?

Радина Кърджилова: Абсолютно. С пълно доверие между всички. Няма една издънка според мен актьорска. Аз го гледах - дълбок, истински, чист филм, не е преднамерен, с неща от истинския живот е. Има всичко в него.

.: Ти имаше ли много тежки сцени?

Радина Кърджилова: Да. Най-тежката беше една сцена в банята, в която моята тийнейджърска голяма любов се е върнал от Германия. Ние сме се видяли, аз съм му казала, че много съм го обичала, но е било много отдавна.

След това него го пребиват и аз изпадам в някаква жестока истерия. В сцената някакви мутри ме държат, докато викам да не го бият. Обаче те ме изпуснаха в един коридор по време на един от дублите и аз си разбих главата в една метална врата.

И се чу все едно нещо се спука - беше ужасно опасно, целият екип стои в ступор, никой не мръдна. Беше ужас. Много харесвам ролята, защото беше напластена с много крайни емоционални състояния.

.: Ти също си много емоционална...

Радина Кърджилова: Да, аз съм такава. Нещо като не ми изнася, на момента мога да се разрева.

Всъщост съм жестока ревла и от най-малкото се разплаквам. Ако някой нещо ми каже, веднага се обиждам.

.: Колко е важно чуждото мнение?

Радина Кърджилова: Много ме интересува чуждото мнение и какво мислят хората. Не за мен конкретно, а за постъпките ми. Ако ние, например, сме много близки приятелки и ти нещо се пошегуваш с мен, аз мога да го приема много тежко и да се разрева и да ми стане много мъчно.

Иначе някакъв човек на улицата ако ми каже нещо, пак ще го приема вътрешно, но не чак толкова.


Снимка: Avtora.com

.: Интелектуален или инстинктивен актьор си?

Радина Кърджилова: Инстинктивна.

.: Ти си зодия близнаци, които са много маниакални, а ти?

Радина Кърджилова: Да. Като нещо или някой много ми харесва, се вкопчвам в него. Не съм сръдлива от друга страна изобщо. А това е лошо. Нямам самочувствие на жена, някой само да ми каже нещо мило и веднага прощавам всичко. Доста е странно.

Примерно си харесвам някой мъж и имам нещо с него. И си повтарям: "Няма да му се обадя, няма да му се обадя" и на третия час му звъня и правя първата стъпка. Като се скарам с най-добрата си приятелка, е същото. Аз знам, че не съм виновна, обаче не мога и й се обаждам. Но нищо де...

Но напоследък си мисля, че е много важно освен да имат гордост, хората да могат да си казват извинявай. Да застанат и да ти го кажат в очите.

.: Те хората и все по-малко се слушат. Затова театърът е някакво спасение - там са задължени без пуканки, кола и пощипване да седнат и да чуят какво някой има да им каже...

Радина Кърджилова: Да, театърът е велик.

.: Повече ти се снима или повече ти се играе на сцена?

Радина Кърджилова: Ако може и двете паралелно би било идеално. За мен е важно да ми остава време за концентрация, да разгледам сцените, образите. А в "Стъклен дом" е брутално.

С Бойко имахме една много тежка сцена заедно и на мен ми бяха нужни часове да се възстановя от това емоционално състояние. Ако не си достатъчно трениран, тия неща могат с дни да си останат в теб - примерно някаква истерия, дето я повтаряш 5 дубъла и след това не можеш да излезеш и я сънуваш...

Затова за мен е важно да изпуша една цигара, хубаво да се нарева и чак след това да минем нататък. Затова в сериала съм малко ошашавена - снимаме една сцена, след това друга от миналия епизод, след това - сцена от 10 епизода напред...

.: Какво ти се играе?

Радина Кърджилова: Сега със Стайко Мурджев щяхме да почваме една пиеса на Николай Коляда.

Много ми се играеше женската роля. Не знам дали ще стане... Харесвам дълбоки роли.

.: Как ти се отразява славата?

Радина Кърджилова: Никак. Въобще не се чувствам известна. Спират ме рядко, казват ми хубави неща. Не е имало някакви крайни или странни коментари.

.: В жълтите вестници все пишат за теб, че си против аборта и много мразиш изневярата.

Радина Кърджилова: Да, мразя я, защото ми се е случвала и е много гадно. Ужасно подло е. Има различни сфери на изневярата. Не е най-лошата тази, в която се целуваш с някого по клубовете, докато гаджето ти си е вкъщи, а тази в мислите и в сърцето. За съжаление това са неизбежни неща. Изкушението.

.: Какви мъже те изкушават?

Радина Кърджилова: Светли мъже. Сигурно защото аз съм по-тъмна. Високи небрежно готини типове. Трябва да е внимателен, а не истеричен, особено ако жената е налудничава и истерична като мен, ха-ха. Обичам добри хора. Не суетни егоцентрици, а естествени. И красиви - аз съм много взискателна, както забелязваш, не може да бъде кой да е! И най-вече - държа да има много красиви ръце - това е важно, защото все пак с тях ще ме докосва. Едмонд Демирджиян беше написал нещо много хубаво - как се дразни като кажат, че някоя жена има хубави очи. Защото красотата е в съотношението между чертите.  

.: Ти си с твоя приятел доста отдавна...

Радина Кърджилова: Да, в момента съм добре.

.: Хич не обичаш да говориш за личния си живот.

Радина Кърджилова: Много мразя хората да се занимават с отношенията с партньора ми, защото знаеш, че винаги има и спадове и върхове и това е лично моя работа.


Снимка: Avtora.com

.: Добре, тогава да поговорим за друго. Кои български филми харесваш?

Радина Кърджилова: Сега ако кажа "Мисия Лондон", всички ще си помислят, че е заради Митовски, ама на мен наистина ми харесва как се е получил! Иначе съм фен на американското кино. Но не "Американски пай" и "Професия блондинка 8", а например "Пътят на промените", "Съмнение"...

Прости истории с изключителни актьорски постижения...

.:  Знам, че крадеш занаятчийски хватки от тях...

Радина Кърджилова: Да, в НАТФИЗ много ни учеха да наблюдаваме хората. Ако някой човек има интересни тикове и навици, да го запомниш и пречупвайки го през себе си и емоцията на персонажа си, да го употребиш.

.: Музиката?

Радина Кърджилова: Fever Ray, британски брейкбийт диджеи, Coldplay, Placebo, Depeche Mode, Red Hot Chilly Peppers. Ако дадена песен ми харесва, мога да я слушам по 120 пъти на ден без да ми омръзне. След това я сменям с друга и общо взето съм на периоди. Днес гледах новото парче на Ъпсурт.

.: И какво мислиш?

Радина Кърджилова: Готина е. Аз не съм фен на българската музика много... Харесвам Остава.

.: Четеш ли нещо в момента?

Радина Кърджилова: Преди няколко седмици прочетох "Братя Карамазови" и реших, че трябва да отдъхна малко. Много ми дойде. Искам да прочета всичко на Достоевски, но просто не виждам как ще стане. А преди няколко дена си купих биографията на Ал Пачино. Изключителен е, страхотни неща говори за киното и театъра.

Бързо търсене за:
 
"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II" – свободата не познава жанр

"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II" – свободата не познава жанр

от Емил Антонов, Avtora.com | 25.11.2015 | 12:00

Катнис Евърдийн се появи в киносалоните в едно много бурно за целия свят време. Време, в което социалните мрежи превзеха сцената и мнението на всеки за всичко беше чуто. Именно затова идеите за революцията срещу режимите, медийната манипулация и свободата...

Топ 6 Instagram момента от бляскавата сватба на София Вергара и Джо Манганиело

Топ 6 Instagram момента от бляскавата сватба на София Вергара и Джо Манганиело

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 24.11.2015 | 18:00

След лято 2015 г., което се оказа лятото на разделите, сватбата на София Вергара и Джо Манганиело отново ни даде лъч надежда, че любовта наистина съществува.

Магията на Disney: 10 песни, които направиха чудеса за любимите ни герои

Магията на Disney: 10 песни, които направиха чудеса за любимите ни герои

от Avtora.com | 22.11.2015 | 15:00

Всеки обича анимационните филми на Disney. И всички знаем, че рано или късно във всеки от тях идва моментът на песента с главно П. Момент, в който се случва нещо важно и жизнеутвърждаващо за персонажите. Ето 10 точно такива ключови епизода, в които героите...

5 брилянтни сериала, с които Netflix се противопостави на традиционната телевизия

5 брилянтни сериала, с които Netflix се противопостави на традиционната телевизия

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.11.2015 | 18:00

Откакто телевизията съществува, любовта на зрителите се измерва в рейтинги, пари и новоподписани сделки.

Чарли Шийн и диагнозата HIV: Как реагира светът на признанието му (Снимки и видео)

Чарли Шийн и диагнозата HIV: Как реагира светът на признанието му (Снимки и видео)

от Avtora.com | 18.11.2015 | 13:30

На 17 ноември 2015 г. Чарли Шийн разкри пред света, че е носител на вируса на HIV. Актьорът призна, че се е уморил от слуховете в жълтите медии, много от които неверни, и това е довело до желанието му да признае истината.

Rihanna разкрива себе си в 10 фантастични снимки от Instagram

Rihanna разкрива себе си в 10 фантастични снимки от Instagram

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.11.2015 | 21:30

Ако искате да разберете как да изглеждате перфектно пред камерата или пък как да се забавлявате качествено, то обезателно трябва да погледнете профила на Rihanna в Instagram, та дори и да я последвате. В 10 фотографии тя разкрива всичко за себе си. Ето...

"Фъстъчета: Филмът" – различна анимация, която ще плени вашето дете

"Фъстъчета: Филмът" – различна анимация, която ще плени вашето дете

от Иглика Иванова, Avtora.com | 11.11.2015 | 13:00

Като се има предвид половинвековната история на комикс поредицата The Peanuts и екстремно високият рейтинг на всички телевизионни анимационни филми по нея през годините (достатъчно е да споменем, че през 2006 г. бие с 10 млн. зрители концерт на Madonna),...

"СПЕКТЪР", или агент 007 и големите надежди

"СПЕКТЪР", или агент 007 и големите надежди

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.11.2015 | 11:00

SPECTRE е 24-тият Бонд филм, отново с Даниел Крейг в ролята на легендарния Агент 007. Едва ли е нужно да споменаваме, че очакванията към лентата на Сам Мендес бяха големи още преди да се появи първият трейлър. Дали обаче филмът ще успее да ги оправдае...

Дженифър Лопес отблизо, или защо трябва да я следвате в Instagram

Дженифър Лопес отблизо, или защо трябва да я следвате в Instagram

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 02.11.2015 | 17:00

Instagram е едно от най-яките места в мрежата и ако се чудите защо това е така, ние имаме отговор. Къде другаде бихте могли да следите отблизо какво се случва с любимите ви звезди?

Adele в собствените й думи: 10 от най-култовите реплики на певицата

Adele в собствените й думи: 10 от най-култовите реплики на певицата

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 31.10.2015 | 12:00

Безспорно Adele е една от най-популярните британски изпълнителки на нашето време.

X