Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Една от бъдещите звезди на българското кино и театър Радина Кърджилова пред Avtora.com.

Познавате я от сериала "Стъклен дом", представленията в Модерен театър, а скоро ще излезе и филмът на братя Чучкови "Тилт", в който играе главна роля.

Срещаме се с Радина в един горещ ден на улица "Раковски" в София. По пътя към пейката, която сме избрали между заспал скитник и едно заведение, тя ми казва: "Ох, сега нали няма да ме питаш какво е общото и различното между мен и Сияна". Нямаше...

Елена Пенева: И така... какво е общото и различно между теб и Сияна?

Радина Кърджилова: Хахахаха, много забавно тръгва това интервю!

.: Нали... Ама си е опасно да пробиеш с толкова известен образ, става ти синоним...

Радина Кърджилова:  Аз още не съм пробила... Искам да пробия с "Тилт".

.: Разкажи за него...

Радина Кърджилова: 2 години продължи кастингът. Вече напълно се бях отказала. Иначе сюжетът няма смисъл да го разказвам, хората ще го гледат...

.: Любовна история, която се развива по време на прехода с всички неща, които този период води...

Радина Кърджилова: Да.


Снимка: Avtora.com

.: Е не ти ли тъпо, че 20 години след '89-та продължаваме с тоя преход?

Радина Кърджилова: Да. Наистина киното много рови в тази тема. Може би в момента това е интересно. Знаеш ли, аз харесвам съвсем други неща в киното. Ако вземем една проста любовна история или конкретен съществен проблем, тогава наистина би излязъл някакъв страхотен филм.

Затова например Candy с моя любим актьор Хийт Леджър е толкова як - елементарна любовна  история за двама млади, които се обичат безумно, но са пристрастени към хероина и цялата им връзка се разпада. В България не се правят такива филми.

Масово младите режисьори-дебютанти правят хулигански филми. Не че е лошо, дано им се получат... Ето сега след "Тилт" сигурно Виктор ще направи друг филм, с други теми...

.: Как се работи с него?

Радина Кърджилова: О, жестоко. Участвахме аз и трима колеги от моя клас в НАТФИЗ - Ованес, Явор и Ивайло. И ние бяхме много емоционални, докато Виктор ни балансираше.

Имахме 2 месеца репетиции на маса, в които много ни се разясниха персонажите. Виктор е спокоен човек, знае какво иска и как го иска. Работихме и с Рали Ралчев - един от най-добрите оператори у нас в момента, който си свърши работата перфектно. Екипът беше страхотен - всички се грижеха единствено и само за нас.

.: Актьорски филм?

Радина Кърджилова: Абсолютно. С пълно доверие между всички. Няма една издънка според мен актьорска. Аз го гледах - дълбок, истински, чист филм, не е преднамерен, с неща от истинския живот е. Има всичко в него.

.: Ти имаше ли много тежки сцени?

Радина Кърджилова: Да. Най-тежката беше една сцена в банята, в която моята тийнейджърска голяма любов се е върнал от Германия. Ние сме се видяли, аз съм му казала, че много съм го обичала, но е било много отдавна.

След това него го пребиват и аз изпадам в някаква жестока истерия. В сцената някакви мутри ме държат, докато викам да не го бият. Обаче те ме изпуснаха в един коридор по време на един от дублите и аз си разбих главата в една метална врата.

И се чу все едно нещо се спука - беше ужасно опасно, целият екип стои в ступор, никой не мръдна. Беше ужас. Много харесвам ролята, защото беше напластена с много крайни емоционални състояния.

.: Ти също си много емоционална...

Радина Кърджилова: Да, аз съм такава. Нещо като не ми изнася, на момента мога да се разрева.

Всъщост съм жестока ревла и от най-малкото се разплаквам. Ако някой нещо ми каже, веднага се обиждам.

.: Колко е важно чуждото мнение?

Радина Кърджилова: Много ме интересува чуждото мнение и какво мислят хората. Не за мен конкретно, а за постъпките ми. Ако ние, например, сме много близки приятелки и ти нещо се пошегуваш с мен, аз мога да го приема много тежко и да се разрева и да ми стане много мъчно.

Иначе някакъв човек на улицата ако ми каже нещо, пак ще го приема вътрешно, но не чак толкова.


Снимка: Avtora.com

.: Интелектуален или инстинктивен актьор си?

Радина Кърджилова: Инстинктивна.

.: Ти си зодия близнаци, които са много маниакални, а ти?

Радина Кърджилова: Да. Като нещо или някой много ми харесва, се вкопчвам в него. Не съм сръдлива от друга страна изобщо. А това е лошо. Нямам самочувствие на жена, някой само да ми каже нещо мило и веднага прощавам всичко. Доста е странно.

Примерно си харесвам някой мъж и имам нещо с него. И си повтарям: "Няма да му се обадя, няма да му се обадя" и на третия час му звъня и правя първата стъпка. Като се скарам с най-добрата си приятелка, е същото. Аз знам, че не съм виновна, обаче не мога и й се обаждам. Но нищо де...

Но напоследък си мисля, че е много важно освен да имат гордост, хората да могат да си казват извинявай. Да застанат и да ти го кажат в очите.

.: Те хората и все по-малко се слушат. Затова театърът е някакво спасение - там са задължени без пуканки, кола и пощипване да седнат и да чуят какво някой има да им каже...

Радина Кърджилова: Да, театърът е велик.

.: Повече ти се снима или повече ти се играе на сцена?

Радина Кърджилова: Ако може и двете паралелно би било идеално. За мен е важно да ми остава време за концентрация, да разгледам сцените, образите. А в "Стъклен дом" е брутално.

С Бойко имахме една много тежка сцена заедно и на мен ми бяха нужни часове да се възстановя от това емоционално състояние. Ако не си достатъчно трениран, тия неща могат с дни да си останат в теб - примерно някаква истерия, дето я повтаряш 5 дубъла и след това не можеш да излезеш и я сънуваш...

Затова за мен е важно да изпуша една цигара, хубаво да се нарева и чак след това да минем нататък. Затова в сериала съм малко ошашавена - снимаме една сцена, след това друга от миналия епизод, след това - сцена от 10 епизода напред...

.: Какво ти се играе?

Радина Кърджилова: Сега със Стайко Мурджев щяхме да почваме една пиеса на Николай Коляда.

Много ми се играеше женската роля. Не знам дали ще стане... Харесвам дълбоки роли.

.: Как ти се отразява славата?

Радина Кърджилова: Никак. Въобще не се чувствам известна. Спират ме рядко, казват ми хубави неща. Не е имало някакви крайни или странни коментари.

.: В жълтите вестници все пишат за теб, че си против аборта и много мразиш изневярата.

Радина Кърджилова: Да, мразя я, защото ми се е случвала и е много гадно. Ужасно подло е. Има различни сфери на изневярата. Не е най-лошата тази, в която се целуваш с някого по клубовете, докато гаджето ти си е вкъщи, а тази в мислите и в сърцето. За съжаление това са неизбежни неща. Изкушението.

.: Какви мъже те изкушават?

Радина Кърджилова: Светли мъже. Сигурно защото аз съм по-тъмна. Високи небрежно готини типове. Трябва да е внимателен, а не истеричен, особено ако жената е налудничава и истерична като мен, ха-ха. Обичам добри хора. Не суетни егоцентрици, а естествени. И красиви - аз съм много взискателна, както забелязваш, не може да бъде кой да е! И най-вече - държа да има много красиви ръце - това е важно, защото все пак с тях ще ме докосва. Едмонд Демирджиян беше написал нещо много хубаво - как се дразни като кажат, че някоя жена има хубави очи. Защото красотата е в съотношението между чертите.  

.: Ти си с твоя приятел доста отдавна...

Радина Кърджилова: Да, в момента съм добре.

.: Хич не обичаш да говориш за личния си живот.

Радина Кърджилова: Много мразя хората да се занимават с отношенията с партньора ми, защото знаеш, че винаги има и спадове и върхове и това е лично моя работа.


Снимка: Avtora.com

.: Добре, тогава да поговорим за друго. Кои български филми харесваш?

Радина Кърджилова: Сега ако кажа "Мисия Лондон", всички ще си помислят, че е заради Митовски, ама на мен наистина ми харесва как се е получил! Иначе съм фен на американското кино. Но не "Американски пай" и "Професия блондинка 8", а например "Пътят на промените", "Съмнение"...

Прости истории с изключителни актьорски постижения...

.:  Знам, че крадеш занаятчийски хватки от тях...

Радина Кърджилова: Да, в НАТФИЗ много ни учеха да наблюдаваме хората. Ако някой човек има интересни тикове и навици, да го запомниш и пречупвайки го през себе си и емоцията на персонажа си, да го употребиш.

.: Музиката?

Радина Кърджилова: Fever Ray, британски брейкбийт диджеи, Coldplay, Placebo, Depeche Mode, Red Hot Chilly Peppers. Ако дадена песен ми харесва, мога да я слушам по 120 пъти на ден без да ми омръзне. След това я сменям с друга и общо взето съм на периоди. Днес гледах новото парче на Ъпсурт.

.: И какво мислиш?

Радина Кърджилова: Готина е. Аз не съм фен на българската музика много... Харесвам Остава.

.: Четеш ли нещо в момента?

Радина Кърджилова: Преди няколко седмици прочетох "Братя Карамазови" и реших, че трябва да отдъхна малко. Много ми дойде. Искам да прочета всичко на Достоевски, но просто не виждам как ще стане. А преди няколко дена си купих биографията на Ал Пачино. Изключителен е, страхотни неща говори за киното и театъра.

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

8 начина, по които музиката управлява живота ни, а дори не подозираме

8 начина, по които музиката управлява живота ни, а дори не подозираме

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 03.02.2016 | 14:00

Музиката влияе по магически начин върху нас. Някои песни ни трогват до сълзи, други повдигат настроението ни на макс, а трети ни провокират да ударим най-близкия предмет. Защо това се случва? Науката се е погрижила да отговори на всичките ни въпроси с...

8 страхотни изпълнения на победителката в X Factor S04 Християна Лоизу

8 страхотни изпълнения на победителката в X Factor S04 Християна Лоизу

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 26.01.2016 | 11:00

Християна Лоизу се пребори с жестоката конкуренция и стана победител в четвъртия сезон на шоуто X Factor.

X Factor S04 Финалът – с българския Джъстин Бийбър, тийн дива и оперна звезда от Кипър

X Factor S04 Финалът – с българския Джъстин Бийбър, тийн дива и оперна звезда от Кипър

от Емил Антонов, Avtora.com | 25.01.2016 | 16:30

Трима участници се борят на финала на едно от най-популярните музикални реалити предавания – Х Фактор. И всеки един от тях има шанс за звездна кариера пред себе си. Но как стигнаха най-добрите дотук?

The Revenant – Повест за истинския киноман

The Revenant – Повест за истинския киноман

от Борис Бегъмов, Avtora.com | 24.01.2016 | 11:00

The Revenant е филм, който още с началото си сякаш ще ви захапе с капан там някъде долу в глезена и ще ви стиска толкова силно, че гледайки го, в някои моменти е възможно да изпитате дори физическа болка. Два часа и половина ще сте в тази смъртоносна...

Дейв Грол от Foo Fighters: Най-забавният и готин пич сред рок звездите

Дейв Грол от Foo Fighters: Най-забавният и готин пич сред рок звездите

от Илиян Иванов, Avtora.com | 22.01.2016 | 14:00

Дейв Грол не е типичен пример за рок звезда, макар да е идол на милиони хора по света. Ако съдим по интервютата и публичните му изяви извън музикалната сцена, той изглежда като добродушен пич, на когото надменността и високомерието са неприсъщи.

5 клишета, които всеки музикален фен казва

5 клишета, които всеки музикален фен казва

от Илиян Иванов, Avtora.com | 17.01.2016 | 11:00

Също както музикантите, така и феновете често използват в разговорите си клишета, касаещи творчеството на любимите и омразните им групи и изпълнители. Всеки нормален човек има приятел, който е използвал някоя заучена и до болка позната фраза, а може би...

Алън Рикман – актьорът, чиито персонажи обожавахме да мразим

Алън Рикман – актьорът, чиито персонажи обожавахме да мразим

от Емил Антонов, Avtora.com | 15.01.2016 | 14:00

Алън Рикман не е предполагал, че ще стане толкова известен, колкото е днес. Всъщност до 42-та си годишнина не е участвал в нито един филм. Отдаден на театъра, той е имал съвсем други цели и амбиции. Докато един ден малък екшън филм със заглавие Die Hard...

Последното пътуване на Ziggy Stardust, или кой е Дейвид Бауи в Blackstar

Последното пътуване на Ziggy Stardust, или кой е Дейвид Бауи в Blackstar

от Иглика Колева, Avtora.com | 12.01.2016 | 11:00

Ако не сте го сторили в първите два дни след излизането му, вероятно когато чуете Blackstar за пръв път, ще сте с чувството, че слушате реквием. Реквием за Дейвид Бауи, написан от Дейвид Бауи в хода на предрешената му битка с враг, който рядко бива надвиван,...

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

от Емил Антонов, Avtora.com | 07.01.2016 | 14:00

Много хора смятат Instagram за обикновена платформа за снимки. Качваш си снимката, получаваш лайкове от приятелите си, както и от някои непознати, ако си по-популярен, и това е. Както с всичко в социалните мрежи обаче, и това не е точно така. Защото бизнес...

10 хитови комерс парчета, които ще чукнат 10 години през 2016-та

10 хитови комерс парчета, които ще чукнат 10 години през 2016-та

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 03.01.2016 | 14:00

За всички времето минава неусетно. Но едно нещо остава вечно – музиката. Онези парчета, които дори да ги чуем години след издаването им, ще разпознаем и ще запеем. Ние ви представяме десет такива, които през 2016-та година ще чукнат десетилетие в ефира.

X