Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Радина Кърджилова: Искам да пробия с "Тилт", не със "Стъклен дом"!

Една от бъдещите звезди на българското кино и театър Радина Кърджилова пред Avtora.com.

Познавате я от сериала "Стъклен дом", представленията в Модерен театър, а скоро ще излезе и филмът на братя Чучкови "Тилт", в който играе главна роля.

Срещаме се с Радина в един горещ ден на улица "Раковски" в София. По пътя към пейката, която сме избрали между заспал скитник и едно заведение, тя ми казва: "Ох, сега нали няма да ме питаш какво е общото и различното между мен и Сияна". Нямаше...

Елена Пенева: И така... какво е общото и различно между теб и Сияна?

Радина Кърджилова: Хахахаха, много забавно тръгва това интервю!

.: Нали... Ама си е опасно да пробиеш с толкова известен образ, става ти синоним...

Радина Кърджилова:  Аз още не съм пробила... Искам да пробия с "Тилт".

.: Разкажи за него...

Радина Кърджилова: 2 години продължи кастингът. Вече напълно се бях отказала. Иначе сюжетът няма смисъл да го разказвам, хората ще го гледат...

.: Любовна история, която се развива по време на прехода с всички неща, които този период води...

Радина Кърджилова: Да.


Снимка: Avtora.com

.: Е не ти ли тъпо, че 20 години след '89-та продължаваме с тоя преход?

Радина Кърджилова: Да. Наистина киното много рови в тази тема. Може би в момента това е интересно. Знаеш ли, аз харесвам съвсем други неща в киното. Ако вземем една проста любовна история или конкретен съществен проблем, тогава наистина би излязъл някакъв страхотен филм.

Затова например Candy с моя любим актьор Хийт Леджър е толкова як - елементарна любовна  история за двама млади, които се обичат безумно, но са пристрастени към хероина и цялата им връзка се разпада. В България не се правят такива филми.

Масово младите режисьори-дебютанти правят хулигански филми. Не че е лошо, дано им се получат... Ето сега след "Тилт" сигурно Виктор ще направи друг филм, с други теми...

.: Как се работи с него?

Радина Кърджилова: О, жестоко. Участвахме аз и трима колеги от моя клас в НАТФИЗ - Ованес, Явор и Ивайло. И ние бяхме много емоционални, докато Виктор ни балансираше.

Имахме 2 месеца репетиции на маса, в които много ни се разясниха персонажите. Виктор е спокоен човек, знае какво иска и как го иска. Работихме и с Рали Ралчев - един от най-добрите оператори у нас в момента, който си свърши работата перфектно. Екипът беше страхотен - всички се грижеха единствено и само за нас.

.: Актьорски филм?

Радина Кърджилова: Абсолютно. С пълно доверие между всички. Няма една издънка според мен актьорска. Аз го гледах - дълбок, истински, чист филм, не е преднамерен, с неща от истинския живот е. Има всичко в него.

.: Ти имаше ли много тежки сцени?

Радина Кърджилова: Да. Най-тежката беше една сцена в банята, в която моята тийнейджърска голяма любов се е върнал от Германия. Ние сме се видяли, аз съм му казала, че много съм го обичала, но е било много отдавна.

След това него го пребиват и аз изпадам в някаква жестока истерия. В сцената някакви мутри ме държат, докато викам да не го бият. Обаче те ме изпуснаха в един коридор по време на един от дублите и аз си разбих главата в една метална врата.

И се чу все едно нещо се спука - беше ужасно опасно, целият екип стои в ступор, никой не мръдна. Беше ужас. Много харесвам ролята, защото беше напластена с много крайни емоционални състояния.

.: Ти също си много емоционална...

Радина Кърджилова: Да, аз съм такава. Нещо като не ми изнася, на момента мога да се разрева.

Всъщост съм жестока ревла и от най-малкото се разплаквам. Ако някой нещо ми каже, веднага се обиждам.

.: Колко е важно чуждото мнение?

Радина Кърджилова: Много ме интересува чуждото мнение и какво мислят хората. Не за мен конкретно, а за постъпките ми. Ако ние, например, сме много близки приятелки и ти нещо се пошегуваш с мен, аз мога да го приема много тежко и да се разрева и да ми стане много мъчно.

Иначе някакъв човек на улицата ако ми каже нещо, пак ще го приема вътрешно, но не чак толкова.


Снимка: Avtora.com

.: Интелектуален или инстинктивен актьор си?

Радина Кърджилова: Инстинктивна.

.: Ти си зодия близнаци, които са много маниакални, а ти?

Радина Кърджилова: Да. Като нещо или някой много ми харесва, се вкопчвам в него. Не съм сръдлива от друга страна изобщо. А това е лошо. Нямам самочувствие на жена, някой само да ми каже нещо мило и веднага прощавам всичко. Доста е странно.

Примерно си харесвам някой мъж и имам нещо с него. И си повтарям: "Няма да му се обадя, няма да му се обадя" и на третия час му звъня и правя първата стъпка. Като се скарам с най-добрата си приятелка, е същото. Аз знам, че не съм виновна, обаче не мога и й се обаждам. Но нищо де...

Но напоследък си мисля, че е много важно освен да имат гордост, хората да могат да си казват извинявай. Да застанат и да ти го кажат в очите.

.: Те хората и все по-малко се слушат. Затова театърът е някакво спасение - там са задължени без пуканки, кола и пощипване да седнат и да чуят какво някой има да им каже...

Радина Кърджилова: Да, театърът е велик.

.: Повече ти се снима или повече ти се играе на сцена?

Радина Кърджилова: Ако може и двете паралелно би било идеално. За мен е важно да ми остава време за концентрация, да разгледам сцените, образите. А в "Стъклен дом" е брутално.

С Бойко имахме една много тежка сцена заедно и на мен ми бяха нужни часове да се възстановя от това емоционално състояние. Ако не си достатъчно трениран, тия неща могат с дни да си останат в теб - примерно някаква истерия, дето я повтаряш 5 дубъла и след това не можеш да излезеш и я сънуваш...

Затова за мен е важно да изпуша една цигара, хубаво да се нарева и чак след това да минем нататък. Затова в сериала съм малко ошашавена - снимаме една сцена, след това друга от миналия епизод, след това - сцена от 10 епизода напред...

.: Какво ти се играе?

Радина Кърджилова: Сега със Стайко Мурджев щяхме да почваме една пиеса на Николай Коляда.

Много ми се играеше женската роля. Не знам дали ще стане... Харесвам дълбоки роли.

.: Как ти се отразява славата?

Радина Кърджилова: Никак. Въобще не се чувствам известна. Спират ме рядко, казват ми хубави неща. Не е имало някакви крайни или странни коментари.

.: В жълтите вестници все пишат за теб, че си против аборта и много мразиш изневярата.

Радина Кърджилова: Да, мразя я, защото ми се е случвала и е много гадно. Ужасно подло е. Има различни сфери на изневярата. Не е най-лошата тази, в която се целуваш с някого по клубовете, докато гаджето ти си е вкъщи, а тази в мислите и в сърцето. За съжаление това са неизбежни неща. Изкушението.

.: Какви мъже те изкушават?

Радина Кърджилова: Светли мъже. Сигурно защото аз съм по-тъмна. Високи небрежно готини типове. Трябва да е внимателен, а не истеричен, особено ако жената е налудничава и истерична като мен, ха-ха. Обичам добри хора. Не суетни егоцентрици, а естествени. И красиви - аз съм много взискателна, както забелязваш, не може да бъде кой да е! И най-вече - държа да има много красиви ръце - това е важно, защото все пак с тях ще ме докосва. Едмонд Демирджиян беше написал нещо много хубаво - как се дразни като кажат, че някоя жена има хубави очи. Защото красотата е в съотношението между чертите.  

.: Ти си с твоя приятел доста отдавна...

Радина Кърджилова: Да, в момента съм добре.

.: Хич не обичаш да говориш за личния си живот.

Радина Кърджилова: Много мразя хората да се занимават с отношенията с партньора ми, защото знаеш, че винаги има и спадове и върхове и това е лично моя работа.


Снимка: Avtora.com

.: Добре, тогава да поговорим за друго. Кои български филми харесваш?

Радина Кърджилова: Сега ако кажа "Мисия Лондон", всички ще си помислят, че е заради Митовски, ама на мен наистина ми харесва как се е получил! Иначе съм фен на американското кино. Но не "Американски пай" и "Професия блондинка 8", а например "Пътят на промените", "Съмнение"...

Прости истории с изключителни актьорски постижения...

.:  Знам, че крадеш занаятчийски хватки от тях...

Радина Кърджилова: Да, в НАТФИЗ много ни учеха да наблюдаваме хората. Ако някой човек има интересни тикове и навици, да го запомниш и пречупвайки го през себе си и емоцията на персонажа си, да го употребиш.

.: Музиката?

Радина Кърджилова: Fever Ray, британски брейкбийт диджеи, Coldplay, Placebo, Depeche Mode, Red Hot Chilly Peppers. Ако дадена песен ми харесва, мога да я слушам по 120 пъти на ден без да ми омръзне. След това я сменям с друга и общо взето съм на периоди. Днес гледах новото парче на Ъпсурт.

.: И какво мислиш?

Радина Кърджилова: Готина е. Аз не съм фен на българската музика много... Харесвам Остава.

.: Четеш ли нещо в момента?

Радина Кърджилова: Преди няколко седмици прочетох "Братя Карамазови" и реших, че трябва да отдъхна малко. Много ми дойде. Искам да прочета всичко на Достоевски, но просто не виждам как ще стане. А преди няколко дена си купих биографията на Ал Пачино. Изключителен е, страхотни неща говори за киното и театъра.

Бързо търсене за:
 
"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

X