Интервю с Мария Илиева

Интервю с Мария Илиева

Изминаха близо пет години от пробива в България на Мария Илиева като солов изпълнител с песента "Лунен сън" - неин дебютен сингъл и първи голям хит. Съвсем скоро се очаква появята на нейния втори албум, излизащ в годината, в която Мария стана изпълнителка на годината от БГ Радио.

Първият сингъл от предстоящия албум на Мария Илиева "Идвам към теб", "What does it take", се появи още през 2004 г. С видео, заснето в Лос Анджелис, парчето завоюва отлични позиции в родния ефир, а през април същата година бе лансиран сингълът на Мария Илиева "Идваш към мен".
 
В последните няколко месеца певицата представи още три нови свои песни – "Off The Record" (ft. Knas), "On My Own" и "Минало", а продължава да се радва на голям интерес и дуета й с Графа “Крадена любов". Въпросната песен донесе номинации за годишните музикални награди на БГ Радио и ММ както на Мария, така и на Графа.
 
.: Защо посвети новата си песен “On My Own” на борбата срещу трафика с жени и насилствената проституция?
 
Това са теми, които много ме вълнуват. Стремя се да дам своя принос към тяхното разрешаване чрез моята музика. Желанието ми е хората, потенциални потърпевши, да узнаят много повече по въпроса, а същото се отнася и за тези, които биха могли да се намесят в предотвратяването на подобни проблеми. Влагам в своята музика цялото си сърце, иска ми се тя да провокира слушателите непрекъснато да откриват нещо ново в нея.
 
Така реших, след като приключи работата по моя нов албум, да посветя точно тази песен на въпросната кауза. Тогава дойде и предложението на “Face To Face” да работим заедно. Всъщност тази песен не беше написана с цел да участва в благотворителна кампания, но много добре пасна на инициативата и реших да я посветя именно на тези проблеми.
 
.: Защо реши да представиш песента за първи път точно в американското посолство?
 
Това бе решението на “Face To Face”. Може би до него се стигна, защото там е мястото, на което се събират много дипломати, които дават своя принос в борбата срещу трафика на хора, a и посланикът на САЩ в България Джон Р. Байърли е съпричастен към тази кауза и активно я подпомага. За моя голяма изненада се оказа, че акустиката в посолството е много добра
 
.: Представи песента си “Минало” на церемонията на музикалните награди на БГ радио. Песента успя ли да предаде духовната връзка, която имат Мария Илиева и Графа?
 
С Графа сме близки приятели от доста време и аз много обичам да работя с него. Той много бързо улавя посоката, в която мисля в момента, желанията ми да кажа нещо чрез музиката, да предам конкретна емоция или да загатна за нея. Нямаше нужда да му обяснявам много време и с много думи, какво точно искам да бъде това парче. “Минало” е създадено на един дъх и може би затова се крие някаква особена магия в него, аз поне така го усещам. И нямам търпение да се появи на бял свят и видеоклипът към песента, за да стигне до повече хора и да я допълни.
 
.: Вече имаш ли идея за клипа на “Минало”?
 
Имам, но тя все още е необработена, а и аз предпочитам Валери Милев да оформя нещата в детайли. Моята идея е това да бъде видео със сюжет за разлика от последните ми няколко клипа, които нямат такъв, а представляват комбинация от някакво представяне на различни лица, отношение, имидж и прочие. В клипа на “Минало” няма съвсем буквално да се разказва за една връзка, а по-скоро ще има акценти, които мислено, асоциативно те водят до това, което се случва. Искам да има и един момент с танци, защото има много подходящо място в средата на парчето.
 
Мария Илиева Сн. Avtora.com
 
.: Новият ти албум “Идвам към теб” изцяло завършен ли е? Кога ще се появи на бял свят?
 
Албумът е завършен още през февруари месец и в момента се занимавам, за съжаление, с неща, които не са свързани с артистичната работа по него. Много силно се надявам всички преговори, договори и бюрократични истории да приключат по-бързо, за да мога наистина да го реализирам и да започна да изпълнявам песните от него.
 
.: Каква емоция искаш да дари “Идвам към теб” на хората, когато го слушат?
 
В албума има много знаци за силата на духа, за това, че дори да живееш динамично и животът ти да е наситен с емоции, трябва да успееш да намериш и да запазиш себе си. Любовта е нещо, което безкрайно много вдъхновява. Никога не трябва да пренасяме старите си спомени за нея, които не ни харесват, в бъдещето, тъй като всяко разочарование е повод да бъдеш по-добър, по-мъдър, по-силен и да даваш още повече добрина и любов на околните.
 
Човек трябва да прощава. Щастието е нещо, което зависи само и единствено от теб и от твоето желание да бъдеш щастлив. За всички тези неща се разказва в новия ми албум. Може би не съвсем буквално, но като емоция и усещане те присъстват. И силно се надявам да достигнат по този начин до хората.
 
.: Предизвикателство ли беше за теб този албум?
 
Да, голямо. Може би най-голямото предизвикателство в живота ми. Малко повече от две години беше концентрираната работа около него, а самите планове, оформянето на идеята, събирането на екипа – те започнаха още преди три години, по това време аз бях поела своя самостоятелен път.
 
Беше много трудно и същевременно рискът да го направя беше огромен, но аз го поех и съм много щастлива, защото създадох своята продуцентска компания MI Productions. Не знаех какво точно ще се случи, имах само огромен заряд, желание и вдъхновение да продължа да пея, нищо друго не ми беше ясно, нямах представа дали ще успея. За щастие, оказа се, че Господ ме обича и ми даде здраве, работа и възможност да се развивам. Така този албум се случи.
 
.: Как изглеждат през твоите очи тазгодишните музикални награди на телевизия ММ и БГ радио?
 
И телевизия ММ, и БГ радио със сигурност показаха много по-високо ниво от предишното, което бяха демонстрирали. Аз безкрайно много благодаря на слушателите на БГ радио, защото те първи наградиха работата на MI Productions. От две години и половина, от създаването на продуцентската ми компания, получавам първата голяма награда, певица на годината, която слушателите на БГ радио избраха да ми дадат.
 
Тe са хората, които оформят голяма част от вкуса и критериите за българска музика и много по-ясно правят своя избор. Именно това е причината тази награда да бъде такава голяма чест за мен, приех я като истински комплимент, изненада и ми даде вдъхновение точно преди излизането на новия ми албум.
 
.: Беше номинирана в няколко категории в наградите на ММ. Разочарова ли се, че не бе отличена в нито една от тях?
 
- Не, защо да се разочаровам! Факт е, че си оценен и номиниран, че хората, които вземат решения за това кои са най-добрите петима, с този акт дават своето мнение, че си направил нещо важно и си забелязан. Оттам нататък кой ще спечели е без значение. Аз имам тепърва да печеля награди, така че за никъде не бързам.
 
.: Съжаляваш ли, че отказа да участваш във VIP Brother? Следеше ли шоуто?
 
От време на време го гледах. Не съжалявам въобще за отказа си. Още докато вземах решението, че няма да участвам, знаех, че няма да съжалявам, въпреки че нямах представа какво точно ще се случи в него. Това шоу определено не е моето шоу. Не е място, на което аз в този етап от живота си бих се чувствала добре, комфортно. Не е начинът, по-който бих споделила живота и мислите си с хората.
 
.: Затрудниха ли те въпросите, когато участва в “Стани богат”?
 
Последният въпрос беше ужасен. Аз направо се разсърдих. Не можах да отговоря на него, а и смятам, че въпросът беше прекалено труден за сумата, на която отговаряше. Свързан бе с това, че Виери и Малдини са открили своя собствена модна марка, за която поканили като рекламно лице Цеца Величкович. Това е нещо, което според мен много малко хора знаят. Може би феновете на Цеца и близките приятели на Виери и Малдини, но аз не съм сред тях. Играта беше голяма тръпка и живот и здраве с парите, които спечелих, ще направя нещо добро, не знам още какво, но имам нужда да го направя.
 
.: Какво научи като водеща на “Star Academy”? С какво ще запомниш тази своя изява?
 
“Star Academy” беше едно страхотно училище и за мен.  Научи ме да мисля бързо, да умея да импровизирам, да излизам от ситуация, да реагирам на изненадите по възможно най-адекватния начин, да контактувам с хора, да стоя пред публика не само по време на изпълнение. Всичко това бе страхотен опит за мен.
Другото нещо е голямата тръпка, която ми даде контактът с всички деца, които бяха вътре, с огромните си мечти и вяра, че тези мечти ще бъдат сбъднати.
 
Това ме върна във времето, когато самата аз започвах с най-розовите и големи мечти на света. Мислех си, че всичко е въпрос на огромно желание, труд, постоянство и, разбира се, доза късмет. Понеже музиката и начинът, по-който тя се случва в България, малко ме приземи, аз сякаш имах нужда да се порадвам на огромните очи при едно ново начало, каквото беше тяхното. Това ме подсети, че човек не трябва да се примирява със заобикалящото го и никога не трябва да престава да мечтае.
 
.: Партнира на Долф Лундгрен във филма "Монтьорът". Какво е усещането да участваш в голяма филмова продукция? Екшънът ли бе най-удачният филмов жанр за теб?
 
Аз не се взимам на сериозно като актриса. За да си истински актьор, трябва много време да учиш и да развиваш таланта си. Ако аз имам талант за това, то е някаква дарба и някаква моя нужда, с която да се изразявам по друг начин освен чрез музиката. Ако можех да си избера филмов жанр, щях да играя в музикален филм за моята история, нещо такова. Но това мое участие във филмова продукция бе наистина много интересно преживяване. Марияна Станишева, която ме откри за киното, ме покани на кастинг, аз се явих и го спечелих.
 
През цялото време се притеснявах, защото моята героиня имаше много сериозна роля. Тя преминава през различни емоционални състояния, не знаех дали ще успея да ги изиграя, дали ще успея да се отпусна пред този огромен екип от хора. Трябваше да вляза в ролята на жена, която освен от физическата си болка, се измъчва и от дълбоки душевни терзания. Голямо предизвикателство беше наистина!
 
.: Успя ли да опознаеш Долф Лундгрен?
 
Най-добре си личи какъв е един човек, когато работи и изразява себе си чрез своето изкуство. Аз останах с добри впечатления от него. Долф Лундгрен е много търпелив, много постоянен в работата си. Има добра самооценка, отнася се с много уважение към хората, без да ги степенува по някакви критерии и успява да провокира най-доброто от тях.
 
.: Помогна ли на жените в България кампанията на AVON, в която и ти участва?
 
Знам, че ефектът от тази кампания бе страхотен. Аз сама се уверявам в него, защото много познати и непознати жени ме спират, за да поговорим за този проблем и ме питат къде могат да си направят преглед. Това означава, че сме си свършили добре работата.
 
.: Какво ти предстои освен издаването на новия албум “Идвам към теб”?
 
Имам доста планирани участия до юни. Много ми се иска албумът да излезе през май, ще направя всичко възможно, за да се случи това. След излизането на “Идвам към теб” искам да го изпея в България, да го споделя с хората, които отдавна искат да ме видят в една нова светлина и да разберат какъв е пътят на моята музика.
 
.: Дуетната ти песен с Графа “Крадена любов” имаше успех в класацията за международни хитове на MTV. Какво значение отдаваш на този успех?
 
Това е вдъхновение и мотивация да продължавам напред. За да се излъчи видеоклип в MTV, той трябва да отговаря на определени критерии. Това, че от MTV са одобрили видеото и аудиото на нашата песен, е достатъчно голям комплимент, за да ни дава стимул да се развиваме. Иначе става въпрос просто за няколко появявания в MTV, твърде малко, за да провокират сериозен международен интерес. Преминахме през един добър филтър, за да докажем, че и в България могат да се правят качествени неща.
 
.: Кой е най-хубавият комплимент, който си получавала?
 
Най-хубавият комплимент е този, който получавам от хора, които се вълнуват, когато ме слушат някъде. За да развълнуваш непознат само чрез изкуството ти, без той да има представа дали си добър, лош, как живееш и какво обичаш, трябва да си вложил много сърце в това изкуство. Така си успял да се докоснеш до човека срещу теб.
 
.: Без какво не би могла да живееш?
 
Без любов.
 
.: В каква посока се стремиш да се развиваш?
 
В музикално отношение няма да коментирам, защото в момента, в който спра да се развивам, ще трябва да си намеря друга работа. Много искам в чисто духовен смисъл да се развивам, да умея да бъда по-добра. Желая да умея да прощавам по-лесно. Когато простя, не това да бъде прошка, която да облекчи другия от чувството му за вина, а нещо, което да ми помогне да запазя доброто си чувство към този човек. Духовните неща са много по-трудни за развитие и са въпрос на дълъг път, на желанието да усещаш живота по-друг начин и в това да намираш много смисъл.
 
.: Имаш ли любима фраза?
 
В този ред на мисли да - Всичко, от което се нуждаем, е любов!
 
За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева.
 
Официален сайт на Мария Илиева: http://mariailieva.com/
Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

Рики Мартин представя нов сингъл на фестивал в Дубай

Рики Мартин представя нов сингъл на фестивал в Дубай

от Катя Димитрова, Avtora.com | 21.02.2018 | 00:00

На 23 февруари суперзвездата Рики Мартин ще представи за първи път на живо новия си сингъл "Fiebre". Това ще се случи в заключителната вечер на реномирания фестивал "Emirates Airlines Dubai Jazz Festival". Участието във фестивала е първият концерт в кариерата...

 Маргарита Хранова и Константин оставят автентичните си гласове в "Като две капки вода"

Маргарита Хранова и Константин оставят автентичните си гласове в "Като две капки вода"

от Катя Димитрова, Avtora.com | 21.02.2018 | 00:00

Двама от най-популярните изпълнители у нас ще завършат звездната осмица в новия сезон на шоуто "Като две капки вода", който стартира на 26 февруари от 20:00 ч. по "Нова телевизия". Маргарита Хранова и Константин ще стъпят на сцената с неподражаеми гласове,...

"Kiss" обмислят прощално турне?

"Kiss" обмислят прощално турне?

от Катя Димитрова, Avtora.com | 21.02.2018 | 00:00

Спекулациите около предполагаемото прощално турне на рок легендите от "Kiss" се засилват с всеки изминал ден. Повод за възобновяването на слуховете е новината, че групата е поискала да патентова името "The End of the Road".

Звездата Елена Папаризу покорява за първи път София на 27 май

Звездата Елена Папаризу покорява за първи път София на 27 май

от Катя Димитрова, Avtora.com | 20.02.2018 | 23:38

Една от най-успешните и популярни гръцки звезди Елена Папаризу за първи път ще излезе на българска сцена на 27 май 2018. Концертът на световноизвестната изпълнителка е в зала 1 на НДК, а билети вече се продават.

Рапърът Flex и танцьорът BallaN със съвместен проект

Рапърът Flex и танцьорът BallaN със съвместен проект

от Avtora.com | 20.02.2018 | 15:07

Рапърът Flex и танцьорът Калоян Димитров-BallaN – финалист от последния сезон на риалити предаването "Фермата", представиха пред меломаните съвместния си проект, озаглавен "Верен на мен".

Слави Трифонов ще пее в култовата "О2 Арена" в Лондон

Слави Трифонов ще пее в култовата "О2 Арена" в Лондон

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 20.02.2018 | 11:35

Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" ще изнесат концерт в култовата зала "O2 Арена" в Лондон на 9 юни 2018. Това ще е тяхното трето излизане на сцена в британската столица след концерта им в зала "Астория" през 2004 година и след като през 2016 г. българска...

Камила Кабейо обяви първото си самостоятелно турне

Камила Кабейо обяви първото си самостоятелно турне

от Катя Димитрова, Avtora.com | 20.02.2018 | 00:00

Американската певица с кубински корени Камила Кабейо обяви в социалните мрежи, че подготвя първото си самостоятелно турне "Never Be The Same Tour". То стартира на 9 април във Ванкувър, Канада, и ще премине през редица градове в САЩ и Европа, сред които...

Концерт на "Gipsy Kings" в София

Концерт на "Gipsy Kings" в София

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 19.02.2018 | 13:05

Любимата на милиони меломани група "Gipsy Kings" планира концерт в България. Засега е известно, че той ще бъде на 28 юни в зала 1 на НДК.

"Both Sides of the Sky" - последният проект от трилогията с неиздавани записи на Джими Хендрикс

"Both Sides of the Sky" - последният проект от трилогията с неиздавани записи на Джими Хендрикс

от Катя Димитрова, Avtora.com | 17.02.2018 | 08:00

На 9 март излиза новият албум с неиздавани записи на Джими Хендрикс, озаглавен "Both Sides of the Sky". Това е последният проект от трилогията албуми, представящи най-значимите неиздавани студийни записи от архива на гениалния китарист.

Производителят на китари "Гибсън" на крачка от фалита

Производителят на китари "Гибсън" на крачка от фалита

от Катя Димитрова, Avtora.com | 17.02.2018 | 00:00

Компанията "Гибсън Брандс", която произвежда едни от най-известните китари на света, е на ръба на фалита, твърди финансов експерт.

X