Интервю с Графа

Интервю с Графа

Преди броени дни Графа стана Изпълнител на 2006 от годишните награди на БГ радио и телевизия ММ и получи приза БГ композитор. Въпреки високото признание и любовта на феновете си обаче той обърна гръб на други две желани от повечето артисти възможности за изява - участие в конкурса Евровизия и риалити шоуто Vip Brother.

Владимир Ампов, или Графа, излиза на музикалната сцена през 1988 г. с песента “Вече десет години съм на този свят...”, последвана от хита “Мандарини”.
 
На 15 години издава първия си албум “Гумени човечета”. Следват още пет албума и успешни сингли като “Пачанга”, “Давам всичко за теб”, “Секс за пари”, “Искам те”, “Ако има Рай”. Графа пише песни и за други популярни български изпълнители, между които Руши Виденлиев, Савина, София, Мария Илиева.
 
През ноември 2005 г. излезе първата книга на Графа, автобиографичната “Белезите по гърба ми”.
 
.: Трънлив ли бе пътят от “Хит минус едно” до БГ изпълнител за 2006?
 
Да, мога да кажа, че беше трънлив, доста труден, с много години търсене. Труден, защото така се случи, че израснах пред очите на хората и от дете съм на сцената, бил съм пряк свидетел и участник в развитието на шоубизнеса. Първия си албум издадох, когато бях на 15 години – това се случи през 1993 г., когато единствено Дони и Момчил бяха издали албум на компактдиск, а тогава самият компактдиск бе някакъв лукс.
 
Преминал съм през всичките етапи на бизнеса, който ще се променя още и, надявам се, ще става по-добър. Имал съм трудни моменти и само аз знам какво ми е коствало да постигна това, което съм в момента. Естествено, че съм щастлив, доволен съм от себе си. Откакто подписах с “Joker Media” преди 4 години нещата се промениха, а и аз осъзнах каква точно музика искам да правя. Разбрах, че няма смисъл от някакви помпозни, претенциозни неща. Достатъчно претенциозен ми е прякорът.
 
.: Неочаквана ли бе наградата ти от “БГ Радио”?
 
Донякъде очаквана, донякъде неочаквана. На наградите на телевизия ММ също взех награда за изпълнител. Всъщност аз много не очаквах да спечеля този приз. Най-много се зарадвах на наградата на “БГ Радио” за БГ композитор, това е признание от колегите ми. Тази награда е най-ценната от всички, това е най-истинското признание за мен, защото аз пиша музика откакто се помня и се възприемам като музикант – човек, който измисля музика, текстове, аранжименти и работи в студио. Едва след това се възприемам като изпълнител.
 
.: Ти бе избран за изпълнител за 2006 и от “БГ Радио” и от телевизия ММ. Еднакво важни ли са тези награди за теб?
 
Феновете, разбира се, са по-важни, защото в крайна сметка те купуват музиката. Журналистите са просто едни хора, които умеят да правят критики и да налагат разни имена. Журналистите трябва да са по-обективни. Аз възприемам наградите на ММ като наградите на критиците, докато тези на “БГ Радио” са гласът на обществото. И наистина, тази година “БГ Радио” доказа, че може да се прави истинско шоу в България.
 
.: За първи път ли получаваш признание едновременно от публиката, журналисти и музиканти?
 
Да, за първа година ми се случва да се дублират наградите за изпълнител и в ММ, и в “БГ Радио”. В предишните години се разминаваше мнението на фенове и журналисти, но тази година и критиците, и феновете бяха единодушни, за което им благодаря. Не наградите обаче са ме карали да правя музиката си. Надявам се да съм активен още в музикалния бизнес, когато се направят награди подобни на “Грами” в България. Ще дойде и това време.
 

.: Защо не участва тази година на конкурса за българска песен за “Евровизия”?
 
Имам си лични мотиви. За да имаш успех в “Евровизия”, трябва да направиш някакъв музикален компромис и да подготвиш песен в тази стилистика. Аз участвах в миналогодишното издание и не бях впечатлен. Имаше някакви опити за етно звучене, малко ми евтинеят такива неща. Първата година всички се юрнахме да участваме, аз например не знаех какво е това “Евровизия”. Повечето изпълнители си мислехме, че е суперпрестижен конкурс, а той реално си е един политически фестивал.
 
.: А как ти се видя тазгодишното издание?
 
Мисля, че първата година песните бяха по-силни. Тогава си мислехме, че е слабо нивото, но тази година песните бяха по-зле. Не, че бяха толкова лоши, но някак си безлични.
 
.: Има ли някакъв шанс Марияна Попова в Гърция?
 
Ако и Азис излезе с нея на сцената, има.
 
.: Защо, той не е световна звезда?
 
Няма значение, Азис е много колоритен и при всички положения ще привлече вниманието. Пожелавам успех на Мариана, тъй като все пак ще представя България и дано постигне това, което иска.
 
.: Книгата ти “Белезите по гърба ми” за феновете ли е написана или за всички?
 
Тази книга не е писана, за да бъде четена от много хора. В нея има някакви моменти от живота ми, когато съм споделял със себе си и съм си ги записвал през годините. Става въпрос за периода от 1997 г. до 2005 г. Посъбраха се доста неща и аз един ден реших, че мога да ги пооформя малко, за да се получи нещо интересно. Книгата е откровеност и съдържа лични неща, които според мен хората си мислят, а аз просто ги написах. Много хора ме питаха, защо така се разкривам. Аз реших просто, че ще бъде интересно. Оказа се наистина така – тя все още се купува.
 
Владимир Ампов - Графа Сн. Avtora.com 
 
.: Изпитваше ли страх преди да издадеш книгата, най-вече от това как ще се приеме тя?
 
Имаше един момент, в който ме хвана страх и той беше няколко дни преди книгата да излезе на пазара. Изведнъж се замислих какво правя, но това отмина. Ако хората, които ме харесват, прочетат книгата, смятам, че ще си затвърдят мнението за мен и ще открият още мои страни, които не могат да се видят от интервюта, от клиповете или музиката. Имаше някакви обвинения, че прекалено имиджов продукт съм направил, но зли езици винаги се намират. Най-странното е, че се продава в книжарниците редом до книгата на Азис. Така се случи, че много наблизко излязоха моята книга, както и тези на Ваня Щерева и Азис. Сега се мисли, че е модерно певци да пишат книги.
 
.: Какво обмисля Графа за тази година?
 
Подготвям нов албум. Все пак не съм издавал от година и половина нищо, освен книгата и DVD-то. Този албум трябва да излезе в края на годината. Подготвил съм едно много свежо парче за нов сингъл, което ще излезе през месец май. Песента се казва “Всеки ден” и не е балада, много е различна и определено ще бъде изненада. Надявам се да направя и много хубави концерти през това лято.
 
.: Защо не си във VIP Brother?
 
Имах покана, но отказах, тъй като имам прекалено много ангажименти и не мога да си позволя цял месец да не работя. Много проекти са започнати, трябва да се довършват и щеше да бъде некоректно към моите колеги, а и към самия мен, да изчезна за един месец.
 
.: Означава ли това, че не те е притеснявал фактът, че ще бъдеш наблюдаван непрекъснато?
 
Не, това не ме притесняваше. PR-ът в България се разбира от някои хора малко криво. Нищо лошо не искам да кажа за VIP Brother, просто аз винаги съм бил фен на това PR-ът да е пестелив, умерен и интелигентен. Пазя се от евтиния PR. Правил съм грешки преди години, когато нямах сериозна компания зад гърба си. За да имаш дълга и успешна кариера, трябва много добре да се премислят нещата. Иначе щеше да ми е много забавно, ако бях отишъл във VIP Brother.
 
.: Каза, че си правил грешки. Има ли изпълнител, който никога не е правил грешки?
 
Няма такъв изпълнител. Виждам, че и навън се правят грешки. Гледал съм интервю на U2, в което разказваха за големия провал на турнето им, след като издадоха албума си “POP”, в който промениха стила си. Говорим за загуби от милиони долари. В интервюто разказваха, че това е било голямо изпитание за тяхното приятелство и за групата. Въпреки всичко, обаче, групата U2 успя да премине през този тежък период и да издържи, след което да изкара два суперсилни албума, за да бъде отново на върха. 
 
.: А коя е твоята най-голяма грешка?
 
Подлъгах се, че след като “Глава” стана хит, трябва да направя още едно подобно парче – “Боза”. И всъщност стана много тъпо, не се получи както трябва. “Боза” излезе веднага след “Глава” и някак си се сляха двете песни, един вид “Боза” уби устрема на  “Глава”. Това бе най-голямата ми грешка. “Боза” определено е най-тъпата ми песен.
 
.: А коя е най-любимата ти песен?
 
Това е песента ми с Теодоси Спасов – “Обичам”. Занимава ми се точно с такъв тип музика, бих направил нещо с Теодоси отново. С него се работи страхотно, той е много благ човек, магнетичен, интелигентен и носи положителен заряд.
 
.: Мария Илиева ли е любимият ти партньор на сцената?
 
Да. С Мария сме големи приятели от пет години. Добре се разбираме в живота, много я харесвам като певица и въобще. С Мария направихме едно наистина силно парче. Другата жена, която страшно много харесвам, е Белослава. Тя пее страхотно.
 
.: Обмисляш ли смяна на имиджа?
 
Имиджът определено е важно нещо. През годините съм правил всякакви глупости – за песента “Глава”, която всъщност на мен ми е много любима, си обръснах главата. Боядисвал съм се, слагал съм всякакви изродски костюми на времето. Сега имиджът ми е по-лежерен, неглиже. Гледам общо взето да не се различвва много стилът ми на обличане в живота и на сцената. Може би по-различно бе на наградите на “БГ Радио”, където се появих като боксьор, но това беше изненада за хората. След това ми се обадиха страшно много хора да ми кажат, че не са ме познали. Нужно е да се правят някакви промени, но не съм фен на това да си променям коренно имиджа или пък музиката.
 
.: Успя ли да намериш любовта? Имаш ли си сериозна приятелка?
 
Не, нямам сериозна приятелка.
 
.: Как се зареждаш с енергия?
 
На мен студиото ми е като генератор. Зареждам се с енергия от самото правене на музика. Целият ми живот се зарежда с енергия. Иска ми се да пътувам и да променям малко живота си. Любовта също ме зарежда. Обожавам това състояние да си влюбен. Аз съм много влюбчив и това много амбицира да правя музика, както и обратното. Тъгата също ме кара да правя много хубави неща. В новия ми албум може би най-силната бавна песен ще бъде “Четири тъжни очи”.
 
.: На какво те научи животът?
 
Всеки ден се убеждавам, че няма безсмислен труд, човек трябва да се научи на търпение. Това, на което се научих аз, е именно търпение. Разбрах, че можеш да положиш много труд за нещо и да очакваш то да се случи, но това да не стане точно в момента, в който ти го желаеш. Господ си гледа нещата отгоре и в един момент нещата просто стават. Няма напразен труд, няма излишни усилия. За мен най-грешното нещо е да си мързелив и да обвиняващ другите за твоя неуспех, за това, че не се получават нещата.
 
Интервюто взе Десислава Бакърджиева
Бързо търсене за:
Ice Cream се разпадна! Монти коментира дразгите в групата (Видео)

Ice Cream се разпадна! Монти коментира дразгите в групата (Видео)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 18.06.2017 | 14:17

Монти обяви, че от 25 август 2017 г. Ice Cream няма вече да съществува.

Михаела Филева и VenZy обявиха BOYCOTT (Видео)

Михаела Филева и VenZy обявиха BOYCOTT (Видео)

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 14.06.2017 | 14:03

BOYCOTT! Това е името на най-новата песен на Михаела Филева и VenZy, която се очертава като един от летните хитове на 2017 г., след като за броени часове успя да заинтригува феновете. С нея младите изпълнители обявяват бойкот всички "събирачи на лайкове"...

Bazooka на Криско с "мръсна премиера" (Видео)

Bazooka на Криско с "мръсна премиера" (Видео)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 08.06.2017 | 20:11

Най-новото парче на Криско Bazooka направи своята премиера няколко месеца след появата на "Лош или добър". "Мръсна премиера", както се изрази самият рапър в пост във Фейсбук.

Ед Шийрън пя най-големите си хитове в Carpool Karaoke (Видео)

Ед Шийрън пя най-големите си хитове в Carpool Karaoke (Видео)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 08.06.2017 | 00:00

Ед Шийрън е последната звезда, която седна на пасажерското място до Джеймс Кордън в най-новия епизод на Carpool Karaoke.

Терористи отмениха фестивала Rock am Ring в Германия

Терористи отмениха фестивала Rock am Ring в Германия

от Avtora.com | 03.06.2017 | 10:33

Терористична заплаха спря един от най-големите рок фестивали в света - Rock am Ring, който се провежда ежегодно в Нюрбург, Германия. Събитието трябваше да се проведе този уикенд, от 2 до 4 юни 2017 г.

Гери-Никол атакува чуждия пазар с парче на английски. Чуйте One of a Kind (Видео)

Гери-Никол атакува чуждия пазар с парче на английски. Чуйте One of a Kind (Видео)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 30.05.2017 | 20:08

Шест месеца след премиерата на "Готина и луда" Гери-Никол прави опит да превземе и международните музикални класации с английската версия на хита си – One of a Kind.

Рок от Каварна за 30 000 лева, или как един от символите на града се продава

Рок от Каварна за 30 000 лева, или как един от символите на града се продава

от Емил Антонов, Avtora.com | 30.05.2017 | 18:56

Първо рокът беше изгонен от Каварна, след като почти 15 години беше основното нещо, с което всички свързваха града, а сега неговите символи също трябва да "напуснат".

Стинг пристига в София през септември

Стинг пристига в София през септември

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 30.05.2017 | 10:09

София ще бъде една от спирките на световното турне 57th & 9th, промотиращо последния албум на Стинг, който музикалният гений издаде през ноември 2016 г. след повече от десетилетие мълчание. Шоуто му в България ще бъде на 16 септември в столичната зала...

Рок фестът в Каварна остава в историята

Рок фестът в Каварна остава в историята

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 26.05.2017 | 00:00

В официалния си профил във Фейсбук бившият кмет на Каварна Цонко Цонев обяви, че прочутият "Каварна рок фест" няма да се провежда. Решението на актуалния градоначалник Нина Ставрева идва неочаквано, тъй като наскоро в интервю тя беше съобщила, че през...

Лятото е музика - започва летният музикален сезон в София

Лятото е музика - започва летният музикален сезон в София

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.05.2017 | 19:59

Като опровергава мита, че най-горещият сезон е интересен само на морето, Top Secret ви дава възможност да усетите по различен начин лятото в София. За ценителите на джаз, суинг, фънк и боса нова музиката календарът на клуба е изпълнен с концертни вечери...

X