Интервю с Белослава

Интервю с Белослава

В края на миналата година Белослава издаде своя втори студиен албум "Слушай ме". Амбициозният проект бе представен на живо дни преди Коледа на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Албумът излезе 3 години след дебютния "Улици" и включва 13 парчета с ретро и джаз звучене. Наскоро певицата засне и видеото към третия пореден сингъл от "Слушай ме" – песента "Нямаме време".

Тази година отново по същото време, малко преди Коледа, Белослва ще зарадва почитателите си с невероятен концерт. На 17 декември от 20:00 часа пак в София и пак в Народния театър "Иван Вазов" тя ще изнесе 90-минутният акустичен чил аут лайф, който ще е специалният коледен подарък на Белослава към нейните фенове.

Деси Бакърджиева: Скоро в телевизионния ефир тръгна новият ти видео клип "Нямаме време". Защо този клип започва с твоите сълзи?

Белослава: Защото не всичко в този живот е усмивки, радост и рози. Има моменти, в които на всеки човек се случва да преживява мъка, болка и такива съвсем естествени човешки усещания. Тази песен се роди в период, който не бе от най-веселите за мен. Не че се е случило нещо лошо, просто аз често имам такива възходи и падения на моята психика, което смятам, че ме прави жива и естествена. Отдавам се на лошото си настроение, което понякога е много необходимо, за да се роди хубава песен. Това е третият сингъл от албума "Слушай ме", на който аз много държах, защото в тази песен има послание. Аз се чувствам като посланик на музиката. Човек, който се занимава с музика, предимно трябва да проповядва идеи на душата, сърцето, любовта. Тази песен е една изповед пред мен самата за усещането ми за живота и за това, че нямаме време за хубавите неща.

.: Кои бяха най-ценните моменти, докато снимахте клипа?

Б: Аз за първи път работих с екипа, с който заснехме "Нямаме време" – режисьорът Валери Милев, операторът Мартин Чичов. Беше много интересно, защото всички са много мислещи, мълчаливи и организирани хора. Цареше мълчание, организация и нямаше изгубено време. Когато вече не можех да плача, използвах капки за очи, защото аз плаках, плаках, но на десетия дубъл няма вече как да плачеш. Крилата, с които е Бобо, са от американска продукция. Трябваше да продупчим един пуловер, за да минат тези крила. Бяха доста тежки и Бобо много се измъчи с тях. Накрая има един кадър, в който стрелям, за него репетирах доста – как да вдигам пушката и как по-автентично да изглежда стрелбата. Имам една стилистка Лили, с която работя. Тя направи стайлинга за мен и за клипа, цялата тази мрачност. Клипът стана наистина красив.

.: За какво не ти достига време?

Б: Нямам време за най-близките си. Или по-скоро нямам толкова време, колкото бих искала да им отделям. Дъщеря ми Дара, съпругът ми Евгений и семейството ми са приоритет в живота ми. Предпочитам да съм с тях пред това да съм под светлината на прожекторите. Понякога се налага и превключвам, защото музиката не е само за мен и трябва да я споделя с повече хора.


Разговор с Белослава на чаша топла напитка
Снимка: Avtora.com

.: Новият ден по-хубав ли е за теб от предишния?
 
Б: Да, по-хубав, защото е измито лошото. Всъщност, всеки ден започваш на чисто. Не знаеш какво ще ти донесе следващият ден. Не само е по-хубав, а е и по-различен. Не знам дали хората са обръщали внимание независимо от нещата, с които се занимават, дори да са еднотипни, усещането ти за деня всеки ден е различно. Времето, слънцето, температурата, ти самият. Всеки ден имаш различен трепет и усещане към простите неща.

.: Много пари ли са необходими, за да стане хубав един клип или е достатъчна добра идея?

Б: Аз съм за идеята. За да стане добър един клип, трябва да има музика зад него. Който успее да я чуе, това ще стане и с клип и без него. Друг е въпросът, че напредвайки във времето и в комерсиалния живот, който ни заобикаля отвсякъде, и без да искаш подсъзнателно търсиш препратка с по-добрата визия, с кинолентата. Аз колкото и да се стремя да пазя крепко своя индивидуализъм се налага да направя и крачка встрани – една по-добра визия, нещо, което вече се изисква. Което означава и влагане на повече средства.

.: Какво ще се случи на предстоящия ти коледен концерт?

Б: Много се радвам, че този концерт ще стане реалност. Много е трудно организирането на концерт, ако не си в поп фолка. Радвам се, че ще съм на такава великолепна сцена като Народния театър и то с музиканти мечта. Какво ще се случи, ще разберем на място. Ние много неща променяме в движение, имаме схема, но много неща се случват сега и в момента. Половината неща, които ще изпълня, ще са познати, но с нови аранжименти, другата половина са нови неща от един проект, над който работим с Живко Петров. Те са на английски език и ще се опитаме да ги изнесем в Европа. В този проект нещата звучат в стил chill-out, но в основата си е пак джази, фънки, грууви. Каквото и да изпълняваме, усещането всеки път така се мени, че едва ли ще е познато на хората, които ще дойдат на концерта.

.: Защо започна да правиш значими концерти на Коледа?

Б: Така се случва. Даже си мисля, че ще е хубаво, ако стане традиция. Навсякъде го обявяват като коледен, но той не е коледен, просто датата му е близка с Коледа. Аз всъщност не съм фен на типичните класически коледни концерти, защото тази музика не е точно моята. В деня след концерта, на 18 декември, съм гост на концерт на Васил Петров, който е с чисто коледна, красива и неиздавана музика. С филхармония, с Франк Синатра – това е типичният коледен концерт.

.: Какво е Коледа за теб?

Б: Коледа е най-красивият празник и не бих я заменил с никой друг. Преди всичко свързвам Коледа със семейството. Аз съм отгледана в много здраво, любвеобилно и сплотено семейство, и сега моето семейство, без да иска следва каноните. Този празник е свързан с подреждането на елхата и моето хоби да събирам коледни играчки. Свързвам го и с правенето на вкусни сладки и миризмата на карамфил, която се носи из целия дом. Коледа е много хубаво нещо.

.: По-хубава ли ще е Коледата за хората, които ще посетят концерта?

Б: Да, ако носят моето светоусещане и ако са от моята кръвна група. Аз мисля, че хората, които идват и слушат музиката ми, са със светоусещане, свързано с музиката, любовта, топлината. Щом това търсят, това ще намерят. Аз съм това. Ако си тръгнат по-щастливи, значи сме се разбрали. Говорим си на един език.

.: Важно ли е да импровизираш на сцената? Ти в каква степен го правиш?

Б: Аз не съм добър импровизатор. Не съм джазмен от ранга на инструменталистите. Аз съм импровизатор в емоциите си. Разбира се, че променям мелодиите на песните, които изпявам, и търся различното, но по-скоро то е емоционално, а не музикантски, защото уменията ми не достигат дотам. Не съм и толкова смела, за да се впускам в импровизации. Искам да имам познати пътечки.

.: Натоварена ли е програмата ти през декември?

Б: Много е натоварена. Имам много пътувания из страната, много клубове имат рождени дни. Има коледни партита, репетиции. Срещи с медиите покрай клипа, работа по новия проект. Въобще малко сън и много емоции. Декември е кулминационен момент в годината.


Белослава по време на интервюто Снимка: Avtora.com

.: От кога работите с Живко Петров по новия проект?

Б: От лятото ни се е загнездила тази идея. Ние слушаме много хаус и chill-out, нещо, което е приоритет на диджеите. Искаме през призмата на живите инструменти, с които работим, да станем част от света. Много хора от целия свят ми пишат в myspace.com, а имаме вече прекалено много отворени вратички. Не само влизането ни в Европа, но и Интернет ни позволява да пускаме музика, където поискаме, по всяко време и да комуникираме с хора, с които никога не сме се познавали. Искам за тях да направим музика, която да е световна. От лятото работим над тези нови песни и се надяваме до пролетта проектът да е готов. Целта е да се пусне в Европа, а на нашия пазар може би ще се появи в много малък тираж.

.: От 2005 г. си посланик на социалната програма на Globul "Да чуем детските мечти". Каква е ролята на един посланик в такава благотворителна кампания?

Б: Мисионерска. Много е голяма и всеобхващаща ролята ми. Тази кауза не започва и свършва на Коледа. Веднъж започнала няма край и докато си жив, си обвързан с нея. Това е и причината да бъда част от нея, защото е обидно това, че в момента слушаме и гледаме реклами – да съберем пари за "еди-каква си" Коледа. Ще дойде обаче януари, февруари, март – тогава какво става с тези деца? Тази кампания "Да чуем детските мечти" стартира преди пет години. В партньорство с мобилния оператор, ние работим за дечицата в Дома за увреждания в Елхово. Ние работим само заради децата, не заради някаква популярност. Това е много ценно. Преди една седмица бяхме във Велико Търново в Дом за сирачета, има и още един Дом в Благоевград, така че започват да стават повече домовете. Аз много благодаря на Globul, защото това не е комерсиално партньорство, а личностно. Партнираме си със средствата, които те успяват да съберат, а аз чрез медиите да разкажа, за да приобщим повече хора. Някак си става истинска мисионерска кампания, а не поредната благотворителна кауза, която започва и свършва на Коледа.

.: Емоционални ли са теб срещите с децата? Натоварваш ли се чрез тях?

Б: Много ми е мъчно. При последната ми среща едно дете се гушна за крака ми, друго за ръката ми, друго ме прегръща през кръста. Бях отрупана от деца. Аз самата имам свое и знам какво е едно дете да иска нещо. То го иска на всяка цена, а когато няма откого да го поиска е много болно. И започвам, и свършвам с много тъга. През половината път от Велико Търново до София плаках. Обаче сега ще се върнем, ще им направим концерт, ще си поиграем, ще се посмеем. С това мога аз да помогна. Те ще знаят, че има още един човек, който си мисли за тях.

.: Смяташ ли, че е дълг на известните хора да се включват в такива кампании?

Б: Първо, това е въпрос на избор. Второ, публичната трибуна, която ние имаме, някак си не ти позволява да стоиш отстрани. Популяризирането на всяка една благородна идея е много трудно, ако нямаш публичността. От врата на врата да тръгнеш да чукаш –  едва ли ще събереш средства. Така че всеки един от масовата трибуна, който има идеята и сърцето за помощ, би трябвало да се включи. Много хора гледат скептично на това, защото има много псевдокампании. Аз вярвам, че времето ще отсее и ще покаже дали една кампания реално се случва или не.

.: Каква трябва да е съвременната жена?

Б: Каквато иска. Няма правило за това, важно е какво и диктува сърцето. Някой ще каже, че трябва да е еманципирана, друг, че трябва да бъде обгрижвана. Аз ще кажа, че жената трябва да е жена. Да намира време да се глези, да търси и да намира любовта. Трябва да се чувства свободна. Свободата е това, което прави жената и мъжа до нея. Не мисля, че една жена без мъж до себе си се чувства щастлива, защото и без тях е добре, но с тях е по-добре. Хубав е балансът между мъжа и жената, много е смислен и става пълен света. Хубаво е сексът да го има, въобще всяка брънка от взаимоотношенията между мъжа и жената. Всичко трябва да присъства, дори и в скандала има много порив и тяга. Чувстваш, че живееш. Всичко, през което минават мъжа и жената, гради един замък от любов.

.: Поставила ли си си някакви бъдещи цели?

Б: Аз спрях да си поставям цели. В един момент си мислех, че те са мечти. Бърках целите с мечтите. После се оказа, че тези мечти се сбъдват, което значи, че това са били цели. Има разлика, особено когато не летиш в облаците. Аз реално си давам сметка всъщност къде се намирам, в коя страна живея, какъв е тиражът на албума ми и какво мога да очаквам като популярност, награди. Нещата се въртят, както каза скоро един наш сценограф Фичо. Изведнъж се оказва, че си достигнал таван, след това се оказва, че таванът е много нисък. Давам си сметка, че таванът тук е нисък, но не казвам, че съм го достигнала, имам още доста път да извървя. Таванът е нисък, но аз и не искам други тавани. Предпочитам да съм свободна. Искам свободата, която имам да правя музиката, да имам семейството. Комбинацията от всичко, което имам, едва ли бих я имала някъде другаде.

.: Коя е движещата сила за Белослава?

Б: Любовта. Аз съм болен идеалист на тази тема. Като казвам любовта, нямам предвид само между мъжа и жената. Това е толкова всеобхватно понятие. Мисля, че човек трябва да работи за любовта. Трябва да я търси във всеки и във всичко. Ако не получа добрина и усмивка от всеки човек, с който си общувам, значи аз не съм му я дала. Това е да обичаш себе си. Ти обичаш другия, той ти го връща.

За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

Започна музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

Започна музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

от Мария Иванова, Avtora.com | 25.09.2017 | 15:59

Седмият музикален фестивал "Пиано Екстраваганца" стартира с пресконференция в Полския институт в София. По време на откриването свириха младите таланти Георги Василев и Констанца Дюлгерова.

Linkin Park обявиха първия си концерт след смъртта на Честър Бенингтън (видео)

Linkin Park обявиха първия си концерт след смъртта на Честър Бенингтън (видео)

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 25.09.2017 | 09:00

Музикантите от Linkin Park са готови да изнесат първия си концерт след загубата на фронтмена им Честър Бенингтън, който почина на 20 юли 2017 г.

Роджър Уотърс идва отново у нас догодина

Роджър Уотърс идва отново у нас догодина

от Александър Александров | 23.09.2017 | 19:00

Легендарният рок музикант и бивш фронтмен на "Pink Floyd" Роджър Уотърс ще дойде за втори път в България. Предстоящият му концерт в София ще бъде през 2018 година, става ясно от официалния сайт на изпълнителя.

Концертният албум на Дейвид Гилмор излиза в края на месеца

Концертният албум на Дейвид Гилмор излиза в края на месеца

от Катя Димитрова, Avtora.com | 21.09.2017 | 10:00

На 7 и 8 юли 2016 г. Дейвид Гилмор изнесе два концерта в легендарния амфитеатър в Помпей в подножието на вулкана Везувий. Те се оказаха първите рок събития пред публика на сцената на античния римски амфитеатър, построен през 90 г. пр. н. е. и погребан...

Деспина Ванди отложи концерта си у нас

Деспина Ванди отложи концерта си у нас

от Avtora.com | 21.09.2017 | 09:00

Концертът на гръцката изпълнителка Деспина Ванди, който бе обявен за 29 септември в Зала 1 на НДК, се отлага. Това съобщиха организаторите от "Moko Solotuion". Новата дата, на която певицата ще изпълни най-големите си хитове от началото на кариерата си...

"The Book Of Souls: Live Chapter на Iron Maiden" излиза на 17 ноември

"The Book Of Souls: Live Chapter на Iron Maiden" излиза на 17 ноември

от Александър Александров | 20.09.2017 | 17:10

Компанията "Warner Music" ще издаде новия албум на метъл динозаврите "Iron Maiden", озаглавен "The Book Of Souls: Live Chapter". Албумът излиза на 17 ноември 2017 г. в целия свят.

Венета Стоилова промотира новия си проект "Вечна любов" в деня на Вяра, Надежда и Любов

Венета Стоилова промотира новия си проект "Вечна любов" в деня на Вяра, Надежда и Любов

от Александър Александров | 20.09.2017 | 16:37

Певицата Венета Стоилова представя любовта като главен герой в новия си проект "Вечна любов". Изпълнителката промотира "най-влюбената" си песен, която се отличава с баладично звучене и оригинален текст, точно в деня на Вяра, Надежда и Любов.

Сийл издава нов албум с вечни класики, озаглавен "Standards"

Сийл издава нов албум с вечни класики, озаглавен "Standards"

от Катя Димитрова, Avtora.com | 19.09.2017 | 11:00

Британската соул легенда Сийл се завръща с 10-ти студиен албум, озаглавен "Standards". Албумът е музикално пътешествие през някои от най-великите джаз и суинг класики на всички времена.

ABBA се завръщат на сцената като холограми

ABBA се завръщат на сцената като холограми

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 19.09.2017 | 11:00

Шведската поп група ABBA планира световно турне през 2019 г.

Излезе новият албум на "Foo Fighters" − "Concrete and Gold"

Излезе новият албум на "Foo Fighters" − "Concrete and Gold"

от Катя Димитрова, Avtora.com | 19.09.2017 | 09:00

Излезе деветият студиен албум на "Foo Fighters", озаглавен "Concrete and Gold".

X