Интервю с Белослава

Интервю с Белослава

В края на миналата година Белослава издаде своя втори студиен албум "Слушай ме". Амбициозният проект бе представен на живо дни преди Коледа на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Албумът излезе 3 години след дебютния "Улици" и включва 13 парчета с ретро и джаз звучене. Наскоро певицата засне и видеото към третия пореден сингъл от "Слушай ме" – песента "Нямаме време".

Тази година отново по същото време, малко преди Коледа, Белослва ще зарадва почитателите си с невероятен концерт. На 17 декември от 20:00 часа пак в София и пак в Народния театър "Иван Вазов" тя ще изнесе 90-минутният акустичен чил аут лайф, който ще е специалният коледен подарък на Белослава към нейните фенове.

Деси Бакърджиева: Скоро в телевизионния ефир тръгна новият ти видео клип "Нямаме време". Защо този клип започва с твоите сълзи?

Белослава: Защото не всичко в този живот е усмивки, радост и рози. Има моменти, в които на всеки човек се случва да преживява мъка, болка и такива съвсем естествени човешки усещания. Тази песен се роди в период, който не бе от най-веселите за мен. Не че се е случило нещо лошо, просто аз често имам такива възходи и падения на моята психика, което смятам, че ме прави жива и естествена. Отдавам се на лошото си настроение, което понякога е много необходимо, за да се роди хубава песен. Това е третият сингъл от албума "Слушай ме", на който аз много държах, защото в тази песен има послание. Аз се чувствам като посланик на музиката. Човек, който се занимава с музика, предимно трябва да проповядва идеи на душата, сърцето, любовта. Тази песен е една изповед пред мен самата за усещането ми за живота и за това, че нямаме време за хубавите неща.

.: Кои бяха най-ценните моменти, докато снимахте клипа?

Б: Аз за първи път работих с екипа, с който заснехме "Нямаме време" – режисьорът Валери Милев, операторът Мартин Чичов. Беше много интересно, защото всички са много мислещи, мълчаливи и организирани хора. Цареше мълчание, организация и нямаше изгубено време. Когато вече не можех да плача, използвах капки за очи, защото аз плаках, плаках, но на десетия дубъл няма вече как да плачеш. Крилата, с които е Бобо, са от американска продукция. Трябваше да продупчим един пуловер, за да минат тези крила. Бяха доста тежки и Бобо много се измъчи с тях. Накрая има един кадър, в който стрелям, за него репетирах доста – как да вдигам пушката и как по-автентично да изглежда стрелбата. Имам една стилистка Лили, с която работя. Тя направи стайлинга за мен и за клипа, цялата тази мрачност. Клипът стана наистина красив.

.: За какво не ти достига време?

Б: Нямам време за най-близките си. Или по-скоро нямам толкова време, колкото бих искала да им отделям. Дъщеря ми Дара, съпругът ми Евгений и семейството ми са приоритет в живота ми. Предпочитам да съм с тях пред това да съм под светлината на прожекторите. Понякога се налага и превключвам, защото музиката не е само за мен и трябва да я споделя с повече хора.


Разговор с Белослава на чаша топла напитка
Снимка: Avtora.com

.: Новият ден по-хубав ли е за теб от предишния?
 
Б: Да, по-хубав, защото е измито лошото. Всъщност, всеки ден започваш на чисто. Не знаеш какво ще ти донесе следващият ден. Не само е по-хубав, а е и по-различен. Не знам дали хората са обръщали внимание независимо от нещата, с които се занимават, дори да са еднотипни, усещането ти за деня всеки ден е различно. Времето, слънцето, температурата, ти самият. Всеки ден имаш различен трепет и усещане към простите неща.

.: Много пари ли са необходими, за да стане хубав един клип или е достатъчна добра идея?

Б: Аз съм за идеята. За да стане добър един клип, трябва да има музика зад него. Който успее да я чуе, това ще стане и с клип и без него. Друг е въпросът, че напредвайки във времето и в комерсиалния живот, който ни заобикаля отвсякъде, и без да искаш подсъзнателно търсиш препратка с по-добрата визия, с кинолентата. Аз колкото и да се стремя да пазя крепко своя индивидуализъм се налага да направя и крачка встрани – една по-добра визия, нещо, което вече се изисква. Което означава и влагане на повече средства.

.: Какво ще се случи на предстоящия ти коледен концерт?

Б: Много се радвам, че този концерт ще стане реалност. Много е трудно организирането на концерт, ако не си в поп фолка. Радвам се, че ще съм на такава великолепна сцена като Народния театър и то с музиканти мечта. Какво ще се случи, ще разберем на място. Ние много неща променяме в движение, имаме схема, но много неща се случват сега и в момента. Половината неща, които ще изпълня, ще са познати, но с нови аранжименти, другата половина са нови неща от един проект, над който работим с Живко Петров. Те са на английски език и ще се опитаме да ги изнесем в Европа. В този проект нещата звучат в стил chill-out, но в основата си е пак джази, фънки, грууви. Каквото и да изпълняваме, усещането всеки път така се мени, че едва ли ще е познато на хората, които ще дойдат на концерта.

.: Защо започна да правиш значими концерти на Коледа?

Б: Така се случва. Даже си мисля, че ще е хубаво, ако стане традиция. Навсякъде го обявяват като коледен, но той не е коледен, просто датата му е близка с Коледа. Аз всъщност не съм фен на типичните класически коледни концерти, защото тази музика не е точно моята. В деня след концерта, на 18 декември, съм гост на концерт на Васил Петров, който е с чисто коледна, красива и неиздавана музика. С филхармония, с Франк Синатра – това е типичният коледен концерт.

.: Какво е Коледа за теб?

Б: Коледа е най-красивият празник и не бих я заменил с никой друг. Преди всичко свързвам Коледа със семейството. Аз съм отгледана в много здраво, любвеобилно и сплотено семейство, и сега моето семейство, без да иска следва каноните. Този празник е свързан с подреждането на елхата и моето хоби да събирам коледни играчки. Свързвам го и с правенето на вкусни сладки и миризмата на карамфил, която се носи из целия дом. Коледа е много хубаво нещо.

.: По-хубава ли ще е Коледата за хората, които ще посетят концерта?

Б: Да, ако носят моето светоусещане и ако са от моята кръвна група. Аз мисля, че хората, които идват и слушат музиката ми, са със светоусещане, свързано с музиката, любовта, топлината. Щом това търсят, това ще намерят. Аз съм това. Ако си тръгнат по-щастливи, значи сме се разбрали. Говорим си на един език.

.: Важно ли е да импровизираш на сцената? Ти в каква степен го правиш?

Б: Аз не съм добър импровизатор. Не съм джазмен от ранга на инструменталистите. Аз съм импровизатор в емоциите си. Разбира се, че променям мелодиите на песните, които изпявам, и търся различното, но по-скоро то е емоционално, а не музикантски, защото уменията ми не достигат дотам. Не съм и толкова смела, за да се впускам в импровизации. Искам да имам познати пътечки.

.: Натоварена ли е програмата ти през декември?

Б: Много е натоварена. Имам много пътувания из страната, много клубове имат рождени дни. Има коледни партита, репетиции. Срещи с медиите покрай клипа, работа по новия проект. Въобще малко сън и много емоции. Декември е кулминационен момент в годината.


Белослава по време на интервюто Снимка: Avtora.com

.: От кога работите с Живко Петров по новия проект?

Б: От лятото ни се е загнездила тази идея. Ние слушаме много хаус и chill-out, нещо, което е приоритет на диджеите. Искаме през призмата на живите инструменти, с които работим, да станем част от света. Много хора от целия свят ми пишат в myspace.com, а имаме вече прекалено много отворени вратички. Не само влизането ни в Европа, но и Интернет ни позволява да пускаме музика, където поискаме, по всяко време и да комуникираме с хора, с които никога не сме се познавали. Искам за тях да направим музика, която да е световна. От лятото работим над тези нови песни и се надяваме до пролетта проектът да е готов. Целта е да се пусне в Европа, а на нашия пазар може би ще се появи в много малък тираж.

.: От 2005 г. си посланик на социалната програма на Globul "Да чуем детските мечти". Каква е ролята на един посланик в такава благотворителна кампания?

Б: Мисионерска. Много е голяма и всеобхващаща ролята ми. Тази кауза не започва и свършва на Коледа. Веднъж започнала няма край и докато си жив, си обвързан с нея. Това е и причината да бъда част от нея, защото е обидно това, че в момента слушаме и гледаме реклами – да съберем пари за "еди-каква си" Коледа. Ще дойде обаче януари, февруари, март – тогава какво става с тези деца? Тази кампания "Да чуем детските мечти" стартира преди пет години. В партньорство с мобилния оператор, ние работим за дечицата в Дома за увреждания в Елхово. Ние работим само заради децата, не заради някаква популярност. Това е много ценно. Преди една седмица бяхме във Велико Търново в Дом за сирачета, има и още един Дом в Благоевград, така че започват да стават повече домовете. Аз много благодаря на Globul, защото това не е комерсиално партньорство, а личностно. Партнираме си със средствата, които те успяват да съберат, а аз чрез медиите да разкажа, за да приобщим повече хора. Някак си става истинска мисионерска кампания, а не поредната благотворителна кауза, която започва и свършва на Коледа.

.: Емоционални ли са теб срещите с децата? Натоварваш ли се чрез тях?

Б: Много ми е мъчно. При последната ми среща едно дете се гушна за крака ми, друго за ръката ми, друго ме прегръща през кръста. Бях отрупана от деца. Аз самата имам свое и знам какво е едно дете да иска нещо. То го иска на всяка цена, а когато няма откого да го поиска е много болно. И започвам, и свършвам с много тъга. През половината път от Велико Търново до София плаках. Обаче сега ще се върнем, ще им направим концерт, ще си поиграем, ще се посмеем. С това мога аз да помогна. Те ще знаят, че има още един човек, който си мисли за тях.

.: Смяташ ли, че е дълг на известните хора да се включват в такива кампании?

Б: Първо, това е въпрос на избор. Второ, публичната трибуна, която ние имаме, някак си не ти позволява да стоиш отстрани. Популяризирането на всяка една благородна идея е много трудно, ако нямаш публичността. От врата на врата да тръгнеш да чукаш –  едва ли ще събереш средства. Така че всеки един от масовата трибуна, който има идеята и сърцето за помощ, би трябвало да се включи. Много хора гледат скептично на това, защото има много псевдокампании. Аз вярвам, че времето ще отсее и ще покаже дали една кампания реално се случва или не.

.: Каква трябва да е съвременната жена?

Б: Каквато иска. Няма правило за това, важно е какво и диктува сърцето. Някой ще каже, че трябва да е еманципирана, друг, че трябва да бъде обгрижвана. Аз ще кажа, че жената трябва да е жена. Да намира време да се глези, да търси и да намира любовта. Трябва да се чувства свободна. Свободата е това, което прави жената и мъжа до нея. Не мисля, че една жена без мъж до себе си се чувства щастлива, защото и без тях е добре, но с тях е по-добре. Хубав е балансът между мъжа и жената, много е смислен и става пълен света. Хубаво е сексът да го има, въобще всяка брънка от взаимоотношенията между мъжа и жената. Всичко трябва да присъства, дори и в скандала има много порив и тяга. Чувстваш, че живееш. Всичко, през което минават мъжа и жената, гради един замък от любов.

.: Поставила ли си си някакви бъдещи цели?

Б: Аз спрях да си поставям цели. В един момент си мислех, че те са мечти. Бърках целите с мечтите. После се оказа, че тези мечти се сбъдват, което значи, че това са били цели. Има разлика, особено когато не летиш в облаците. Аз реално си давам сметка всъщност къде се намирам, в коя страна живея, какъв е тиражът на албума ми и какво мога да очаквам като популярност, награди. Нещата се въртят, както каза скоро един наш сценограф Фичо. Изведнъж се оказва, че си достигнал таван, след това се оказва, че таванът е много нисък. Давам си сметка, че таванът тук е нисък, но не казвам, че съм го достигнала, имам още доста път да извървя. Таванът е нисък, но аз и не искам други тавани. Предпочитам да съм свободна. Искам свободата, която имам да правя музиката, да имам семейството. Комбинацията от всичко, което имам, едва ли бих я имала някъде другаде.

.: Коя е движещата сила за Белослава?

Б: Любовта. Аз съм болен идеалист на тази тема. Като казвам любовта, нямам предвид само между мъжа и жената. Това е толкова всеобхватно понятие. Мисля, че човек трябва да работи за любовта. Трябва да я търси във всеки и във всичко. Ако не получа добрина и усмивка от всеки човек, с който си общувам, значи аз не съм му я дала. Това е да обичаш себе си. Ти обичаш другия, той ти го връща.

За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева

Бързо търсене за:
 
Мадона работи върху нов албум

Мадона работи върху нов албум

от Мария Иванова, Avtora.com | 19.01.2018 | 16:17

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

от Ваня Георгиева | 18.01.2018 | 20:27

Новото видео на Джъстин Тимбърлейк към парчето "Supplies" е посветено на обществени личности като Харви Уайнстийн и Доналд Тръмп.

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 18.01.2018 | 09:04

Младият български изпълнител Кристиан Костов беше удостоен с престижното международно отличие "Избор на публиката" на наградите EBBA (European Border Breakers Awards). Те се връчват на дебютиращи певци от Европа, които са станали популярни извън собствената...

Кайли Миноуг записва нова музика

Кайли Миноуг записва нова музика

от Ваня Георгиева | 17.01.2018 | 19:18

Кайли Миноуг подгря феновете си с тийзър на ново парче, озаглавено "Dancing". Официалната му премиера предстои на 19 януари.

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

от Avtora.com | 16.01.2018 | 14:28

Новата година започва със силно музикално начало за група NI.co. След успеха на "Да останеш тук" през 2016 г. Ники Николов, Кирил Диков и Влади Христов представиха новия си сингъл "Само на думи".

"Stone Sour" ще забият на летището в София

"Stone Sour" ще забият на летището в София

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 16.01.2018 | 10:22

Една от най-уважаваните алтернативни метъл банди в света "Stone Sour" се завръща в България с пълнокръвно шоу и чисто нов албум. Шоуто им ще се проведе в парка на Летище София до Терминал 2.

Камила Кабейо пусна дебютния си албум

Камила Кабейо пусна дебютния си албум

от Катя Димитрова, Avtora.com | 16.01.2018 | 08:44

Излезе дебютният солов албум на Камила Кабейо, озаглавен "Camila". За по-малко от 24 часа албумът оглави чартовете на iTunes за продажба на албуми в 96 държави по целия свят.

Почина вокалистката на "The Cranberries" Долорес О’Риърдън

Почина вокалистката на "The Cranberries" Долорес О’Риърдън

от Ваня Георгиева | 15.01.2018 | 20:37

Вокалистката на група "The Cranberries" Долорес О’Риърдън почина на 46 години.

"4Magic" записват своя дебютен сингъл

"4Magic" записват своя дебютен сингъл

от Катя Димитрова, Avtora.com | 15.01.2018 | 12:19

Победителките в петия сезон на "X Factor", известни като група "4Magic", заминават за Румъния, където ще работят върху дебютния си сингъл.

X