"Хора, паркурът е спорт – престанете да ни гоните!"

"Хора, паркурът е спорт – престанете да ни гоните!"

Паркур - най-атрактивният начин за придвижване в градска среда, набира популярност вече и в България. "Летящите" момчета, които се придвижват прескачайки препятствия, освен че са далеч по-бързи от нас, изглеждат и много по-щастливи, докато практикуват своята мания.

Засега регистрираните в страната паркур отбори са над 80. Скоростта, с която движението се развива и популяризира, дава надежда на момчетата, че съвсем скоро ще успеят да го регистрират като спорт и да си направят собствена асоциация.

В началото на тази година се състоя премиерата на филма "Паркур – начин на живот", посрещната с изключителен интерес. С режисьора на филма Андрей Хадживасилев и момчетата от отбора Sofia Street Squad - Цветан Христов–Cetkata* и Евгени Генчев-Greensta`, поговорихме за изкуството на спорта.

Елена Георгиева: Разкажи ни за филма – от къде дойде идеята и къде могат да го гледат хората?

Андрей Хадживасилев
: Това е първият български филм, чиято премиера се състоя след влизането на България в Европейския съюз. Мислим скоро да го излъчим и по някоя от националните телевизии, след което да го издадем на DVD. В диска ще има и много допълнителна информация – повече за спорта, музика, кадри от заснемането на филма, гафове, падания, интервюта със създателите и участващите в него.

В момента все още търсим сериозен спонсор, тъй като искаме да разпространим това DVD в голям тираж заедно с някое списание. Идеята ни е дискът да бъде безплатен за младите хора. Аз като режисьор и продуцент смятам, че този филм е насочен именно към младите хора и най-подходящо би било да им го подарим, а не да го продаваме.

Документалният филм е актуален и хубав и не цели никаква печалба. Всички сме работили за него напълно безвъзмездно. Мислим също така да пуснем филма напълно легално и безплатно и в интернет. Музиката към филма също е авторска и написана специално – динамична, електронна. Композитори са Мартин Табияшки-Cabal Co. и Йосиф Зашев-Klopatios.


Цветан Христов-Cetkata*, режисьорът на филма Андрей Хадживасилев и Евгени Генчев-Greensta`. Снимка: Avtora.com


.: Мислите ли да представите филма на някой международен форум?

АХ:
Да. Мислим да го представим на няколко международни филмови фестивала. Един от спонсорите на проекта е Френският институт и те също се ангажираха с участието на филма на фестивали във Франция – родината на паркур.

.: Замисляш ли се за продължение на филма? Или пък филм за друг екстремен спорт например?

АХ:
На този етап не мога да кажа със сигурност. А и този филм го снимахме половин година – мисля, че сме били доста изчерпателни. От друга страна пък с времето спортът ще се развие, така че – защо не? Но в момента имам друг проект – пълнометражен игрален филм, в който също съм включил елементи на паркур.

Цветан Христов–Cetkata*: Филмът е за изкуството на движението. Аз първия път като го гледах въобще не слушах какво се говори.

.: Какво е паркур - спорт или изкуство?

Cetkata*:
И двете – изкуство на спорта.
Евгени Генчев–Greensta`: Може би трябва да разкажем малко повече за историята на паркур. Паркур произлиза от движението "Metod Naturele" (от фр. "естествен метод") – френска дисциплина, създадена през 60-те години за френската армия. Целта е била тя да се придвижва по-бързо от другите армии по време на войната във Виетнам. Тогава Дейвид Бел – син на участник във френската армия, пренася спорта от джунглата в града. Той е основоположник на паркур.

.: Кое тогава го прави изкуство?

Cetkata*:
Изкуството е начинът, по който се преминава през, над и под дадените препятствия. Спортът предимно цели развитие на човешките възможности. А в паркур няма съревнование - има демонстрации и тренировки. Помагаме си, за да еволюираме така, че да можем да се придвижваме най-бързо в околната среда, било то натурална или урбанистична.

Greensta`: Изкуството се състои в красотата на движенията, в преодоляването на препятствията. Дори когато се събираме всички отбори на традиционния Summer Jam в София, не се състезаваме, а просто обменяме опит. И всичко това без никакъв състезателен характер – просто се забавляваме. Много е готино да свържеш елементите на паркур така, че да бъде възможно най-ефективно придвижването от точка А до точка Б. Това е най-красивото в спорта.


Едно от ефектните движения във Freerun-a

Cetkata*: Всъщност ние сме "фрий-рънъри" (от англ. "free run" – свободно бягане). Има разлика между паркур и "фрий рън" и тя е предимно във философиите на двата спорта/изкуства. В паркур се стремим да преминем дадено препятствие по максимално бърз и ефективен начин без излишни движения като акробатики - използва се единствено за ефективно придвижване. Във фрийрън-а се набляга на красотата на изпълнението, а не на ефективността. Използват се улични трикове, които имат елемент от спортната акробатиката. Повечето фрийрънъри тренират и паркур. 

.: Импровизация ли е всичко или има специални движения и техники?

Greensta`:
Има някакви трикове, които са наименовани. Но паркур борави с неограничен запас от движения, така че винаги може да се измисли нещо ново, което няма име.

.: А кога за пръв път чухте за паркур?

Greensta`
: За първи път разбрах какво е паркур от филмите "Ямакаши" и "Предградие 13". Но от малък обичам да прескачам разни работи със стил.
И след като се запалих по паркур, веднага се намерихме с Cetkata* и започнахме да тренираме заедно. После, заедно с още две момчета – Митко и Калоян, сформирахме нашето крю (от англ. "crew" – група, екип) на 11 февруари 2006 година. Вече сме 6 човека.

.: По колко души има обикновено в един отбор?

Cetkata*:
Стандартно по 6-7. Тази тенденция идва от филма "Ямакаши", където са 7 ямакашита. Ямакаши означава "силен дух, силно тяло, силен човек".

.: А има ли някаква екипировка, която да ви предпазва от контузии?

Greensta`:
Не, няма. Всичко, което може да ни предпази, всъщност ни ограничава в движенията. Това е екстремен спорт и не можем да се предпазваме по никакъв начин.


.: Не се ли притеснявате, че именно заради това може да стане забранен спорт?

Greensta`:
В някои щати в САЩ вече е забранен. В Европа обаче е по-демократично. Още не се знае какво предствлява. А и когато имаш необходимата подготовка, няма какво да те притеснява. Физическата подготовка е много важна в този спорт. Психическата също. Всеки човек има страхове. Всеки го е страх да скочи от високо. Но това не става от веднъж, нужни са много опити и постепенно се изгражда тази психика, която е нужна за спорта.


Паркур през нощта

Cetkata*: Има някои трикове, които трябва да изпълняваш сам, докато се научиш. Когато си с много хора в желанието си да докажеш, че можеш, можеш да се контузиш много сериозно. По-правилният начин е да отидеш сам, да се изправиш пред препятствието и да се замислищ: Защо не мога да го прескоча? Какво ми липсва? Физическа, психическа подготовка, или нещо друго?

Greensta`: Трябва да имаш нагласата да преодолееш страховете си. И естествено физическата подготовка – ако искаш да скочиш от един покрив на друг ти трябва не само техника, но и сериозен отскок. Ти можеш да си готов да го скочиш, но ти трябва и увереност.

.: Предполагам, че това е много сериозно каляване на волята и психиката?

Greensta`:
Много! Това ни доставя огромно удоволствие!

.: А музиката – каква част от паркур е?

Greensta`:
Музиката – това е много интересна тема. Ние слушаме предимно дръм енд бейс и хип-хоп, пънк - в много малка степен.

Cetkata*: Как бе, аз съм пънкар! Без чалга - мразим чалга!

Greensta`: Това ни обединява всички, които практикуваме паркур – мразим чалга!

Cetkata*: Още повече мразим чалгари, които практикуват паркур!

.: И как ги разпознавате?

Cetkata*:
Слушаме им мелодиите на телефоните! И чуем ли чалга, ги линчуваме!

Greensta`: За съжаление този спорт се превръща в мания за много малки деца, които искат да покажат, че са най-добрите в класа, примерно. Но това не е духът на паркур. Ние не го правим, за да се доказваме!

Cetkata*: Те просто гледат клипове, виждат ни нас и почват да скачат. Чупят по някоя кост, понеже на 13 години няма как да имат добре израснала костно-мускулна система. Чупят се и повече нищо не могат да правят. Много е жалко. Не практикуват паркур с мисъл, а за да могат да отидат после на училище и да кажат: "Ние сме с тия, дето са във филма"! Има и такива! Често им казваме да внимават, а те – "А, ние си знаем!". Имат респект към нас, защото сме едни от най-добрите в България, но рядко се заслушват в съветите ни.

Също така деца под 15 години не тренираме. Има ограничения за това, но мисля, че именно тези ограничения ги подтикват да се занимават с паркур. Не че на 25 не може да си счупиш нещо, но не е толкова опасно, колкото когато нямаш развита костно-мускулна система.

.: Вие чупили ли сте нещо?

Cetkata*:
Аз си счупих глезена на две места преди година. Едно салто го правех 40 пъти и на 41 се заклещих и глезенът ми се завъртя на 180 градуса. После пък направих предно салто от билетния център на НДК и паднах по лице и рамо и рамото ми изскочи.

.: А с какво се занимавате, когато не скачате?

Cetkata*:
Аз - с уеб-дизайн, отчасти с реклама и сега уча за спортен мениджър.

Greensta`: А какво ти е тва на ушите?

Cetkata*: Тва на ушите ми е от един комплексиран дядо, който ме простреля, щото му скачах в двора – доволен ли си?


Greensta` в действие

Greensta`: Аз пък се занимавам с много спортове – лека атлетика, бягане, плуване...

Cetkata*: И ако може да напишете с големи букви, че Greensta`си търси приятелка!

Андрей: И ти ли, бе братче? Почнахте по медиите вече да си търсите приятелки...

.: Имате ли проблеми с хората, които не разбират какво точно правите по улиците и градинките?

Cetkata*
: О, да. Гонят ни доста често някакви хора, които не харесват това, че скачаме по блоковете им. Те не могат да разберат, че това е спорт, а не просто начин за губене на време. И ченгета даже са викали...

Greensta`: А последния път куките ни бяха гледали по телевизията и ни казаха: "Момчета, знаем какво правите, виждали сме ви по телевизията, ама пак ще ви изгоним, да знаете. Вижте сега, ние сме тук по служба, трябва да си ходите..."

Cetkata*: На мен ми казаха, че нарушавам прогресивно обществения ред.

Greensta`: Искам да кажа на хората, че паркурът е спорт – спрете да ни гоните! Трениращите паркур по никакъв начин не застрашават околните! Това е начин на живот – така се придвижваме. Като свикнеш с движенията в този спорт и разбираш, че прескачайки се предвижваш много по-лесно, отколкото заобикаляйки! Това е огромно и неописуемо удоволствие! Престанете да ни гоните!


Повече информация за Sofia Street Squad, паркур и филма може да откриете на:

www.sx3.hit.bg
www.parkour-bg.com
http://parkour.teentopic.net

Бързо търсене за:
 
Мис Тигрова си сложи гърди и си търси мъж. Ето какви са критериите

Мис Тигрова си сложи гърди и си търси мъж. Ето какви са критериите

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 22.06.2017 | 22:26

Мис Тигрова сподели, че чувства сериозно неразположение след като си е "сложила" нови гърди, което явно вече е преодоляла, тъй като обяви, че си търси мъж.

"Да!Да!да!" Първият брак между трима мъже вече е факт (Снимки)

"Да!Да!да!" Първият брак между трима мъже вече е факт (Снимки)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 22.06.2017 | 21:34

Виктор Прада, Джон Родригес и Мануел Бермудес се венчаха в Меделин, Колумбия. Бракът на тримата мъже е напълно легален.

Звезда от "Ловци на духове 2" се самоуби

Звезда от "Ловци на духове 2" се самоуби

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 22.06.2017 | 15:30

Ханк Дойчендорф, който като бебе се снима в ролята на малкия Оскар в лентата "Ловци на духове 2" (Ghostbusters 2) през 1989 г., заедно с брат си Уилям, е сложил край на живота си на 14 юни. Той беше на 29 години и страдаше от Шизоафективно разстройство.

Секси Майли Сайръс в червени бикини за старта на лято 2017 г (Снимки)

Секси Майли Сайръс в червени бикини за старта на лято 2017 г (Снимки)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 22.06.2017 | 15:05

На 21 юни настъпи астрономическото лято, а Майли Сайръс откри сезона със секси червен бански в две части.

Хитлер е жив! 128-годишен мъж твърди, че е Фюрера

Хитлер е жив! 128-годишен мъж твърди, че е Фюрера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 21.06.2017 | 21:28

Възрастен мъж от Аржентина твърди, че е известният немски диктатор Адолф Хитлер и че е прекарал последните 70 години в изгнание.

Цветелина Грахич напусна Слави, Невена Цонева е новата беквокалистка

Цветелина Грахич напусна Слави, Невена Цонева е новата беквокалистка

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 19.06.2017 | 22:28

Цветелина Грахич стартира солова кариера, а нейното място на беквокалистка в екипа на "Шоуто на Слави" се зае от Невена Цонева. Дамата ще работи редом до Борис Солтарийски и Лилия Стефанова.

Откриха кокаин, хероин и екстази в кръвта на Кари Фишър

Откриха кокаин, хероин и екстази в кръвта на Кари Фишър

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 19.06.2017 | 21:58

Токсикологичен доклад показва наличието на кокаин и други наркотични вещества в кръвта на Кари Фишър по време на нейната смърт. Актрисата почина през декември 2016 г.

Малкият брат Сайръс вече разбива женски сърца (Снимки)

Малкият брат Сайръс вече разбива женски сърца (Снимки)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 18.06.2017 | 22:06

Брайсън Сайръс е последният член от известната фамилия, който скоростно навлиза в развлекателния бизнес и току-що направи своя дебют като модел за Dolce&Gabbana.

Тя искаше да е най-дебелата в света, но забременя и плановете й се промениха (Снимки)

Тя искаше да е най-дебелата в света, но забременя и плановете й се промениха (Снимки)

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 18.06.2017 | 20:38

Тя се казва Моника Райли и през 2016 г. заяви желанието си да напълнее до внушителните 454 килограма, като важната задача да й доставя нужното количество питателна храна е поверена на приятеля й Сид. Но плановете й се промениха.

Фейсбук блокира Рут Колева заради пост на първата дама Деси Радева

Фейсбук блокира Рут Колева заради пост на първата дама Деси Радева

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 16.06.2017 | 00:00

Фейсбук ограничи възможността за публикации на Рут Колева, тъй като певицата е "нарушила политиката" на социалната мрежа.

X