032: Ако пееш на плейбек в Китай, ти забраняват всякакви публични изяви

032: Ако пееш на плейбек в Китай, ти забраняват всякакви публични изяви

Първата момчешка група в България, създадена на продуцентски принцип - 032 - са готови с третия си сингъл "Можеш ли?". По този повод Avtora.com се свърза с тях, за да разбере какво друго подготвят за феновете си младите музиканти от Пловдив Георги Симеонов, Виктор Танев, Константин Рапотов и Боян Христов.

Елена Георгиева: Какво правите, с какво се занимавате в момента? Какво ново около вас?

Виктор: Записахме третия ни сингъл, който се получи много добре. Стилово той е по-различен от предишните два. Авторът е Боби.
Жоро: Другото ново около нас е, че правим сериозни репитиции за клубна програма. Ще бъдем на сцената с Тони и Ники от Ахед, а на пианото ще е Краси от Д2. Вчера беше първата репетиция – някои неща се получиха...

.: Какво ще представлва тази клубна програма?

Коцето: Ще включва трите ни сингъла и кавър версии на R`n`B и фънк парчета и такива неща, които хората не свирят обикновено по клубовете, но пък на нас много ни допадат. Не се съобразяваме с това, което се свири сега по клубовете - ние ще предложим нещо съвсем различно на хората, които ще ни слушат. Освен това свирим с изключителни музиканти и нещата се получават много добре.

.: Къде може да ви види публиката с тази клубна програма?

Боби: За първи път, естествено, в Пловдив на 26 април. За първи път пеем с музиканти, репетираме по цял ден, учим текстове.
Жоро: След това ще пеем и в други градове в страната. Това няма да бъдат просто няколко участия, а цялостен проект, който сега стартираме.


032 в офиса на Stars Records. Снимка: Avtora.com

.: Решили сте никога да не пеете на плейбек. Защо?

Жоро: Подписахме такъв договор.
Боби: Освен това според нас това е обидно за хората. Не може да няма никаква разлика между живото изпълнение и това да си пуснеш албума вкъщи. Когато хората са дали пари за билет, трябва да получат много повече.
Виктор: Ние не се притесняваме да пеем на живо – притесняват се само хората, които имат проблем с пеенето. Нас плейбекът ни задушава, а когато пееш на живо, надграждаш непрекъснато изпълнението.
Боби: Идеята ни да пеем винаги на живо се разви и в това музиката ни да бъде на живо. Така се появява истинското музициране.

.: Предполагам, че и публиката усеща разликата между живото изпълнение и плейбека – така сигурно се скъсява дистанцията много по-бързо?

Коцето: Да, много по-приятно е. На нас ни е много странно, че хората ни поздравяват за изпълненията на живо. Според нас не това трябва да е странното, а точно обратното – пеенето на плейбек е ненормалното в случая. Даже съм чувал, че в Китай има закон срещу това да пееш на плейбек и ако те хванат, че го правиш, те глобяват. Ако те хванат повторно, ти забраняват всякакви публични изяви за около 5 години.
Боби: То всъщност точно това е интересното - да отидеш на концерт на някой, да чуеш нещо различно. И много ни радва, че хората оценяват това, което правим за тях.

.: И четиримата сте от Пловдив. Как се запознахте?

Боби: Всеки от нас поотделно се е занимавал с музика и сме се засичали на различни форуми, концерти и конкурси.
Виктор: Но общо взето не сме се познавали, докато Наско Янкулов не ни събра четиримата.

.: Негова ли е идеята да бъдете boy band или вие винаги сте искали да пеете такъв вид поп музика?

Коцето: По принцип идеята е негова, но аз винаги съм мислил, че мога да пея в такъв вид банда и се зарадвах, когато дойде предложението.
Боби: Аз пък никога не съм си представял, че мога да пея в boy band и беше много неочаквано и нестандартно специално за България. Знаем, че имаше преди такива формати, но те не са били много успешни. И когато един човек има нова идея и в нея има много надежда, се запалваш.

.: Как си обяснявате нестабилното съществуване на познатите ни досега момчешки групи? Доста от тях представиха само един или два сингъла?

Коцето: Ние вече правим трета песен, така че е много различно.
Жоро: Отношението между хората е много важно.
Боби: Не само музиката е критерий за това дали една формация ще бъде успешна. По-скоро начинът на работа е доста определящ. Ние също имаме много различия – творчески, личностни - съвсем различни характери сме. И нямаше никаква гаранция, че след като Наско Янкулов ни събра, ние ще започнем да се разбираме добре и да бъдем приятели, но пък това се случи!
Виктор: Много е важно да попаднеш на точните хора и те да искат ти да се развиваш добре.
Коцето: Това, че имаме силен екип зад себе си и всички работим за една обща кауза, ни дава много сили. Всеки отделя нужното внимание и време, за да можем ние да се занимаваме само с музика!

.: Стремите ли се по някакъв начин музиката ви да заприлича на типичния американски или английски поп?

Боби: Не искаме толкова да подражаваме на типичния формат на музика за boy band. Опитваме се да имаме наш собствен стил. И трите ни песни са съвсем различен тип и във всяка от тях сме вложили много, защото участваме доста активно в създаването им. Лично на мен ми доставя много голямо удоволствие да придаваме характер на тази музика.
Жоро: Интересуваме се какво се случва навън – слушаме много музика. САЩ е все пак мястото, от където тръгват новите идеи, а ние определено се опитваме да бъдем актуални.
Коцето: Има някои тенденции в света, които не може просто да пренебрегнеш. Освен това са неща, които ни харесват. Ние естествено не се впечатляваме от всяко ново парче, което излиза - знаем какво търсим.


032: "Опитваме се да имаме собствен стил". Снимка: Avtora.com
 
.: Музиката в момента хоби ли ви е или с нищо друго не се занимавате?

Коцето: Ами всеки от нас се занимава с музика от много години и това в момента е нашата работа и се занимаваме сериозно само с нея.

.: Свирите доста често из страната – къде имате най-много фенове?

Виктор: В Пловдив и Варна. Има доста хора, които ни харесват и се интересуват от това, което правим.
Жоро: Интересно е, че едни наши фенки ни казаха, че и техните родители също много ни харесвали, което е супер – няма възрастови граници за феновете ни.
Коцето: На концерта ни във Велико Търново преди няколко дни пяхме пред доста различна публика – повечето бяха възрастни хора, но и те успяха да оценят това, което правим, което ни радва.

.: Кога да очакваме третия ви сингъл?

Боби: Записан е, изчакваме смесването и предстои промоция. Ще излезе като радио сингъл в началото. След това ще има видео.
Жоро: Първият ни клип го направи Маги Халваджиян, вторият е на Гепи...
Коцето: А третият ще е на Хайп Уилямс. Той досега е записвал с Дженифър Лопес, Кристина Агилера... /смях/

.: Имате ли идея за песни на английски?

Виктор: Досега и трите ни парчета са на български, но може би ще има и песен на английски в един бъдещ албум.

.: Кога планувате албума?

Боби: Не се напъваме на всяка цена да изкараме албум – той ще дойде естествено. Не работим по стандартния начин, защото влагаме много сили в едно парче. Избираме от многото демо версии две-три песни и работим много върху тях. В процеса на работа следващият сингъл сам се избистря. Така продуктът става много по-качествен, защото ако влезеш да запишеш 12 песни наведнъж, не можеш да отделиш това време и внимание, което ние отделяме за всеки сингъл.
Виктор: Краси от Д2 написа първото ни парче "Дай ми знак" и е доста запален по идеята 032. Второто и третото парче са на Боби. Той е страхотен композитор и дори пише парчета за други хора. Има около 200 парчета.

.: Вие за това сте толкова спокойни, че няма да останете просто с няколко сингъла в българската музикална история – имате си цели 200!

Коцето: Да, много ясно. Затова и имаме възможност да избираме и да подберем най-доброто парче за дадения момент. А и Боби определено има талант да пише готини песни. Малко ни е яд, че дава много от хубавите си песни на други изпълнители, но му прощаваме.


Момчетата от 032 по време на фотосесия

.: Мислили ли сте за съвместно парче с друг изпълнител?

Жоро: Да, имаме подобни идеи и ще го направим съвсем скоро.

.: Защо не ви виждаме по конкурсите тук, в страната?

Боби: Този период с явяването на конкурси и подобни надпревари е малко зад гърба ни.
Виктор: Правили сме го, спечелихме награда от "Златна Месемврия" в Несебър. Имаше много стабилно участие на големи звезди там.
Жоро: А и всички виждаме какво става с участниците на Евровизия примерно – това не би ни било полезно в момента. Не сме си казвали, че категорично няма да участваме, просто в момента преценихме да не го правим.
Виктор: За нас като изпълнители е много важно до какви хора ще стоим на една сцена. Да попаднеш на един форум със случайно попаднали хора, които пеят фалшиво от време на време, съвсем не ни допада.

.: Мислите ли да се пробвате в някоя европейска класация?

Виктор: Имаме някакви идеи, но повечето от нещата, които влизат в тези поп класации, са безумие.
Коцето: Да, и аз се учудвам защо примерно тези румънски парчета, които станаха такива хитове, са вървежни.

.: Сигурно е въпрос на мениджмънт. Затова ви питам дали имате подобни афинитети към Англия, МТV, големия шоубизнес?

Боби: Със сигурност имаме голямо желание и замисляме някои неща и на запад и на изток, но като се случат, пак ще говорим.

.: Наско Янкулов го няма в момента – можете да си кажете всичко.

Коцето: /смях/ Наско Янкулов е толкова отдаден на идеята 032 и толкова се старае да се чувстваме добре, че много често го чувстваме като баща.
Виктор: С целия ни екип сме като едно голямо семейство.
Боби: Дори в споровете се раждат много хубави идеи.
Жоро: Стана много сърцераздерателно.

.: Какви са ви отношенията с другите бой банди в България? Не ви ли липсва конкуренция?

Коцето: Ние сме много близки с Групата – познаваме се от много отдавна. И това, че сме банди с почти еднаква концепция, няма никакво значение.
Виктор: Появиха се и още няколко групи след нас, което ни навежда на мисълта, че започва да се заражда сериозна поп култура в България. Излизат доста нови имена на българската поп сцена, което е хубаво, защото след като Каризма, Мария Илиева, Руши Видинлиев сложиха началото, се получи една голяма празнина. Всичко се въртеше около тези имена. Явно всичко става на периоди у нас.
Жоро: Много е странно това. По света всяка година излизат толкова нови изпълнители, някои от които си заслужават дори Грами. А тук това се случва на пет години веднъж и то по доста различен начин.
Боби: Няма и достатъчно продуценти в България, които да се погрижат това да не е така. Така че мислим, че Наско Янкулов сложи много добро начало и доста хора виждат, че това е смислена инвестиция. Дано повече продуценти си дадат сметка, че от това могат да изкарват и добри пари. А и има толкова талантливи хора тук... За да имаме пълноценна конкуренция, трябва да има добре развит пазар, който все още го няма. Но началото е сложено.

.: Какви се отнасят медиите към вас?

Коцето: Да са живи и здрави всички медии! Много добре ни приемат навсякъде.
Виктор: Това е най-хубавото, че се отнасят много добре към нас и явно харесват нещата, които правим.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева
 

Бързо търсене за:
Мадона работи върху нов албум

Мадона работи върху нов албум

от Мария Иванова, Avtora.com | 19.01.2018 | 16:17

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

от Ваня Георгиева | 18.01.2018 | 20:27

Новото видео на Джъстин Тимбърлейк към парчето "Supplies" е посветено на обществени личности като Харви Уайнстийн и Доналд Тръмп.

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 18.01.2018 | 09:04

Младият български изпълнител Кристиан Костов беше удостоен с престижното международно отличие "Избор на публиката" на наградите EBBA (European Border Breakers Awards). Те се връчват на дебютиращи певци от Европа, които са станали популярни извън собствената...

Кайли Миноуг записва нова музика

Кайли Миноуг записва нова музика

от Ваня Георгиева | 17.01.2018 | 19:18

Кайли Миноуг подгря феновете си с тийзър на ново парче, озаглавено "Dancing". Официалната му премиера предстои на 19 януари.

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

от Avtora.com | 16.01.2018 | 14:28

Новата година започва със силно музикално начало за група NI.co. След успеха на "Да останеш тук" през 2016 г. Ники Николов, Кирил Диков и Влади Христов представиха новия си сингъл "Само на думи".

"Stone Sour" ще забият на летището в София

"Stone Sour" ще забият на летището в София

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 16.01.2018 | 10:22

Една от най-уважаваните алтернативни метъл банди в света "Stone Sour" се завръща в България с пълнокръвно шоу и чисто нов албум. Шоуто им ще се проведе в парка на Летище София до Терминал 2.

Камила Кабейо пусна дебютния си албум

Камила Кабейо пусна дебютния си албум

от Катя Димитрова, Avtora.com | 16.01.2018 | 08:44

Излезе дебютният солов албум на Камила Кабейо, озаглавен "Camila". За по-малко от 24 часа албумът оглави чартовете на iTunes за продажба на албуми в 96 държави по целия свят.

Почина вокалистката на "The Cranberries" Долорес О’Риърдън

Почина вокалистката на "The Cranberries" Долорес О’Риърдън

от Ваня Георгиева | 15.01.2018 | 20:37

Вокалистката на група "The Cranberries" Долорес О’Риърдън почина на 46 години.

"4Magic" записват своя дебютен сингъл

"4Magic" записват своя дебютен сингъл

от Катя Димитрова, Avtora.com | 15.01.2018 | 12:19

Победителките в петия сезон на "X Factor", известни като група "4Magic", заминават за Румъния, където ще работят върху дебютния си сингъл.

X