032: Ако пееш на плейбек в Китай, ти забраняват всякакви публични изяви

032: Ако пееш на плейбек в Китай, ти забраняват всякакви публични изяви

Първата момчешка група в България, създадена на продуцентски принцип - 032 - са готови с третия си сингъл "Можеш ли?". По този повод Avtora.com се свърза с тях, за да разбере какво друго подготвят за феновете си младите музиканти от Пловдив Георги Симеонов, Виктор Танев, Константин Рапотов и Боян Христов.

Елена Георгиева: Какво правите, с какво се занимавате в момента? Какво ново около вас?

Виктор: Записахме третия ни сингъл, който се получи много добре. Стилово той е по-различен от предишните два. Авторът е Боби.
Жоро: Другото ново около нас е, че правим сериозни репитиции за клубна програма. Ще бъдем на сцената с Тони и Ники от Ахед, а на пианото ще е Краси от Д2. Вчера беше първата репетиция – някои неща се получиха...

.: Какво ще представлва тази клубна програма?

Коцето: Ще включва трите ни сингъла и кавър версии на R`n`B и фънк парчета и такива неща, които хората не свирят обикновено по клубовете, но пък на нас много ни допадат. Не се съобразяваме с това, което се свири сега по клубовете - ние ще предложим нещо съвсем различно на хората, които ще ни слушат. Освен това свирим с изключителни музиканти и нещата се получават много добре.

.: Къде може да ви види публиката с тази клубна програма?

Боби: За първи път, естествено, в Пловдив на 26 април. За първи път пеем с музиканти, репетираме по цял ден, учим текстове.
Жоро: След това ще пеем и в други градове в страната. Това няма да бъдат просто няколко участия, а цялостен проект, който сега стартираме.


032 в офиса на Stars Records. Снимка: Avtora.com

.: Решили сте никога да не пеете на плейбек. Защо?

Жоро: Подписахме такъв договор.
Боби: Освен това според нас това е обидно за хората. Не може да няма никаква разлика между живото изпълнение и това да си пуснеш албума вкъщи. Когато хората са дали пари за билет, трябва да получат много повече.
Виктор: Ние не се притесняваме да пеем на живо – притесняват се само хората, които имат проблем с пеенето. Нас плейбекът ни задушава, а когато пееш на живо, надграждаш непрекъснато изпълнението.
Боби: Идеята ни да пеем винаги на живо се разви и в това музиката ни да бъде на живо. Така се появява истинското музициране.

.: Предполагам, че и публиката усеща разликата между живото изпълнение и плейбека – така сигурно се скъсява дистанцията много по-бързо?

Коцето: Да, много по-приятно е. На нас ни е много странно, че хората ни поздравяват за изпълненията на живо. Според нас не това трябва да е странното, а точно обратното – пеенето на плейбек е ненормалното в случая. Даже съм чувал, че в Китай има закон срещу това да пееш на плейбек и ако те хванат, че го правиш, те глобяват. Ако те хванат повторно, ти забраняват всякакви публични изяви за около 5 години.
Боби: То всъщност точно това е интересното - да отидеш на концерт на някой, да чуеш нещо различно. И много ни радва, че хората оценяват това, което правим за тях.

.: И четиримата сте от Пловдив. Как се запознахте?

Боби: Всеки от нас поотделно се е занимавал с музика и сме се засичали на различни форуми, концерти и конкурси.
Виктор: Но общо взето не сме се познавали, докато Наско Янкулов не ни събра четиримата.

.: Негова ли е идеята да бъдете boy band или вие винаги сте искали да пеете такъв вид поп музика?

Коцето: По принцип идеята е негова, но аз винаги съм мислил, че мога да пея в такъв вид банда и се зарадвах, когато дойде предложението.
Боби: Аз пък никога не съм си представял, че мога да пея в boy band и беше много неочаквано и нестандартно специално за България. Знаем, че имаше преди такива формати, но те не са били много успешни. И когато един човек има нова идея и в нея има много надежда, се запалваш.

.: Как си обяснявате нестабилното съществуване на познатите ни досега момчешки групи? Доста от тях представиха само един или два сингъла?

Коцето: Ние вече правим трета песен, така че е много различно.
Жоро: Отношението между хората е много важно.
Боби: Не само музиката е критерий за това дали една формация ще бъде успешна. По-скоро начинът на работа е доста определящ. Ние също имаме много различия – творчески, личностни - съвсем различни характери сме. И нямаше никаква гаранция, че след като Наско Янкулов ни събра, ние ще започнем да се разбираме добре и да бъдем приятели, но пък това се случи!
Виктор: Много е важно да попаднеш на точните хора и те да искат ти да се развиваш добре.
Коцето: Това, че имаме силен екип зад себе си и всички работим за една обща кауза, ни дава много сили. Всеки отделя нужното внимание и време, за да можем ние да се занимаваме само с музика!

.: Стремите ли се по някакъв начин музиката ви да заприлича на типичния американски или английски поп?

Боби: Не искаме толкова да подражаваме на типичния формат на музика за boy band. Опитваме се да имаме наш собствен стил. И трите ни песни са съвсем различен тип и във всяка от тях сме вложили много, защото участваме доста активно в създаването им. Лично на мен ми доставя много голямо удоволствие да придаваме характер на тази музика.
Жоро: Интересуваме се какво се случва навън – слушаме много музика. САЩ е все пак мястото, от където тръгват новите идеи, а ние определено се опитваме да бъдем актуални.
Коцето: Има някои тенденции в света, които не може просто да пренебрегнеш. Освен това са неща, които ни харесват. Ние естествено не се впечатляваме от всяко ново парче, което излиза - знаем какво търсим.


032: "Опитваме се да имаме собствен стил". Снимка: Avtora.com
 
.: Музиката в момента хоби ли ви е или с нищо друго не се занимавате?

Коцето: Ами всеки от нас се занимава с музика от много години и това в момента е нашата работа и се занимаваме сериозно само с нея.

.: Свирите доста често из страната – къде имате най-много фенове?

Виктор: В Пловдив и Варна. Има доста хора, които ни харесват и се интересуват от това, което правим.
Жоро: Интересно е, че едни наши фенки ни казаха, че и техните родители също много ни харесвали, което е супер – няма възрастови граници за феновете ни.
Коцето: На концерта ни във Велико Търново преди няколко дни пяхме пред доста различна публика – повечето бяха възрастни хора, но и те успяха да оценят това, което правим, което ни радва.

.: Кога да очакваме третия ви сингъл?

Боби: Записан е, изчакваме смесването и предстои промоция. Ще излезе като радио сингъл в началото. След това ще има видео.
Жоро: Първият ни клип го направи Маги Халваджиян, вторият е на Гепи...
Коцето: А третият ще е на Хайп Уилямс. Той досега е записвал с Дженифър Лопес, Кристина Агилера... /смях/

.: Имате ли идея за песни на английски?

Виктор: Досега и трите ни парчета са на български, но може би ще има и песен на английски в един бъдещ албум.

.: Кога планувате албума?

Боби: Не се напъваме на всяка цена да изкараме албум – той ще дойде естествено. Не работим по стандартния начин, защото влагаме много сили в едно парче. Избираме от многото демо версии две-три песни и работим много върху тях. В процеса на работа следващият сингъл сам се избистря. Така продуктът става много по-качествен, защото ако влезеш да запишеш 12 песни наведнъж, не можеш да отделиш това време и внимание, което ние отделяме за всеки сингъл.
Виктор: Краси от Д2 написа първото ни парче "Дай ми знак" и е доста запален по идеята 032. Второто и третото парче са на Боби. Той е страхотен композитор и дори пише парчета за други хора. Има около 200 парчета.

.: Вие за това сте толкова спокойни, че няма да останете просто с няколко сингъла в българската музикална история – имате си цели 200!

Коцето: Да, много ясно. Затова и имаме възможност да избираме и да подберем най-доброто парче за дадения момент. А и Боби определено има талант да пише готини песни. Малко ни е яд, че дава много от хубавите си песни на други изпълнители, но му прощаваме.


Момчетата от 032 по време на фотосесия

.: Мислили ли сте за съвместно парче с друг изпълнител?

Жоро: Да, имаме подобни идеи и ще го направим съвсем скоро.

.: Защо не ви виждаме по конкурсите тук, в страната?

Боби: Този период с явяването на конкурси и подобни надпревари е малко зад гърба ни.
Виктор: Правили сме го, спечелихме награда от "Златна Месемврия" в Несебър. Имаше много стабилно участие на големи звезди там.
Жоро: А и всички виждаме какво става с участниците на Евровизия примерно – това не би ни било полезно в момента. Не сме си казвали, че категорично няма да участваме, просто в момента преценихме да не го правим.
Виктор: За нас като изпълнители е много важно до какви хора ще стоим на една сцена. Да попаднеш на един форум със случайно попаднали хора, които пеят фалшиво от време на време, съвсем не ни допада.

.: Мислите ли да се пробвате в някоя европейска класация?

Виктор: Имаме някакви идеи, но повечето от нещата, които влизат в тези поп класации, са безумие.
Коцето: Да, и аз се учудвам защо примерно тези румънски парчета, които станаха такива хитове, са вървежни.

.: Сигурно е въпрос на мениджмънт. Затова ви питам дали имате подобни афинитети към Англия, МТV, големия шоубизнес?

Боби: Със сигурност имаме голямо желание и замисляме някои неща и на запад и на изток, но като се случат, пак ще говорим.

.: Наско Янкулов го няма в момента – можете да си кажете всичко.

Коцето: /смях/ Наско Янкулов е толкова отдаден на идеята 032 и толкова се старае да се чувстваме добре, че много често го чувстваме като баща.
Виктор: С целия ни екип сме като едно голямо семейство.
Боби: Дори в споровете се раждат много хубави идеи.
Жоро: Стана много сърцераздерателно.

.: Какви са ви отношенията с другите бой банди в България? Не ви ли липсва конкуренция?

Коцето: Ние сме много близки с Групата – познаваме се от много отдавна. И това, че сме банди с почти еднаква концепция, няма никакво значение.
Виктор: Появиха се и още няколко групи след нас, което ни навежда на мисълта, че започва да се заражда сериозна поп култура в България. Излизат доста нови имена на българската поп сцена, което е хубаво, защото след като Каризма, Мария Илиева, Руши Видинлиев сложиха началото, се получи една голяма празнина. Всичко се въртеше около тези имена. Явно всичко става на периоди у нас.
Жоро: Много е странно това. По света всяка година излизат толкова нови изпълнители, някои от които си заслужават дори Грами. А тук това се случва на пет години веднъж и то по доста различен начин.
Боби: Няма и достатъчно продуценти в България, които да се погрижат това да не е така. Така че мислим, че Наско Янкулов сложи много добро начало и доста хора виждат, че това е смислена инвестиция. Дано повече продуценти си дадат сметка, че от това могат да изкарват и добри пари. А и има толкова талантливи хора тук... За да имаме пълноценна конкуренция, трябва да има добре развит пазар, който все още го няма. Но началото е сложено.

.: Какви се отнасят медиите към вас?

Коцето: Да са живи и здрави всички медии! Много добре ни приемат навсякъде.
Виктор: Това е най-хубавото, че се отнасят много добре към нас и явно харесват нещата, които правим.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева
 

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Започна музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

Започна музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

от Мария Иванова, Avtora.com | 25.09.2017 | 15:59

Седмият музикален фестивал "Пиано Екстраваганца" стартира с пресконференция в Полския институт в София. По време на откриването свириха младите таланти Георги Василев и Констанца Дюлгерова.

Linkin Park обявиха първия си концерт след смъртта на Честър Бенингтън (видео)

Linkin Park обявиха първия си концерт след смъртта на Честър Бенингтън (видео)

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 25.09.2017 | 09:00

Музикантите от Linkin Park са готови да изнесат първия си концерт след загубата на фронтмена им Честър Бенингтън, който почина на 20 юли 2017 г.

Роджър Уотърс идва отново у нас догодина

Роджър Уотърс идва отново у нас догодина

от Александър Александров | 23.09.2017 | 19:00

Легендарният рок музикант и бивш фронтмен на "Pink Floyd" Роджър Уотърс ще дойде за втори път в България. Предстоящият му концерт в София ще бъде през 2018 година, става ясно от официалния сайт на изпълнителя.

Концертният албум на Дейвид Гилмор излиза в края на месеца

Концертният албум на Дейвид Гилмор излиза в края на месеца

от Катя Димитрова, Avtora.com | 21.09.2017 | 10:00

На 7 и 8 юли 2016 г. Дейвид Гилмор изнесе два концерта в легендарния амфитеатър в Помпей в подножието на вулкана Везувий. Те се оказаха първите рок събития пред публика на сцената на античния римски амфитеатър, построен през 90 г. пр. н. е. и погребан...

Деспина Ванди отложи концерта си у нас

Деспина Ванди отложи концерта си у нас

от Avtora.com | 21.09.2017 | 09:00

Концертът на гръцката изпълнителка Деспина Ванди, който бе обявен за 29 септември в Зала 1 на НДК, се отлага. Това съобщиха организаторите от "Moko Solotuion". Новата дата, на която певицата ще изпълни най-големите си хитове от началото на кариерата си...

"The Book Of Souls: Live Chapter на Iron Maiden" излиза на 17 ноември

"The Book Of Souls: Live Chapter на Iron Maiden" излиза на 17 ноември

от Александър Александров | 20.09.2017 | 17:10

Компанията "Warner Music" ще издаде новия албум на метъл динозаврите "Iron Maiden", озаглавен "The Book Of Souls: Live Chapter". Албумът излиза на 17 ноември 2017 г. в целия свят.

Венета Стоилова промотира новия си проект "Вечна любов" в деня на Вяра, Надежда и Любов

Венета Стоилова промотира новия си проект "Вечна любов" в деня на Вяра, Надежда и Любов

от Александър Александров | 20.09.2017 | 16:37

Певицата Венета Стоилова представя любовта като главен герой в новия си проект "Вечна любов". Изпълнителката промотира "най-влюбената" си песен, която се отличава с баладично звучене и оригинален текст, точно в деня на Вяра, Надежда и Любов.

Сийл издава нов албум с вечни класики, озаглавен "Standards"

Сийл издава нов албум с вечни класики, озаглавен "Standards"

от Катя Димитрова, Avtora.com | 19.09.2017 | 11:00

Британската соул легенда Сийл се завръща с 10-ти студиен албум, озаглавен "Standards". Албумът е музикално пътешествие през някои от най-великите джаз и суинг класики на всички времена.

ABBA се завръщат на сцената като холограми

ABBA се завръщат на сцената като холограми

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 19.09.2017 | 11:00

Шведската поп група ABBA планира световно турне през 2019 г.

Излезе новият албум на "Foo Fighters" − "Concrete and Gold"

Излезе новият албум на "Foo Fighters" − "Concrete and Gold"

от Катя Димитрова, Avtora.com | 19.09.2017 | 09:00

Излезе деветият студиен албум на "Foo Fighters", озаглавен "Concrete and Gold".

X