Скорост: Автомобилната "Мона Лиза"

Скорост: Автомобилната "Мона Лиза"

Бяхме се зарекли да не пишем за едно-единствено возило, колкото и екстремно да е то, но както казват в Улвърхемптън: Never say never.

А защо точно в Улвърхемптън? Ами понеже там живее мистър Андрю “Фрости” Фрост, един от най-гениалните механици на Острова (не че са един и двама) и сегашен притежател на най-бързо ускоряващата кола в света. И тя не е Bugatti Veyron Super Sport, нито SSC Ultimate Aero TT, нито даже северната красавица Koenigsegg Trevita: става въпрос за брутален, масивен, мега мощен и наточван в продължение на около тридесет години Vauxhall Victor!

На пръв поглед нищо общо с “Мона Лиза”, нали? Едното е дъсчица с няколко грама размазана боя, а другото - куп желязо, задвижван от цели 2300 к.с. Но приликата е в това, че и двете са дело на гении, усъвършенствани са от авторите си десетилетия наред и са произведения на изкуството в чистия смисъл на думата. Различни са само “изразните средства”.

Всичко започва през 1981, когато тийнейджърът Фрости, в търсене на евтина кола, плаща на свой съсед едни шейсет паунда за неговия десетгодишен Victor със 104 к.с. (който си е чист Opel Rekord с десен волан). Двадесет и осем години по-късно в колата са наляти повече от 100 000 лири, не е останала оригинална част, като изключим специално заздравеното купе (дори воланът вече е ляв, с цел по-добро представяне на писти) и налице е единственият йънгтаймер, който може да се разправи с Veyron на четвърт миля.

Отгоре на всичко, звярът притежава MOT - тоест разрешение да използва пътната мрежа във Великобритания, тъй като режимът към автомобили, произведени до 1972, е твърде либерален: трябва да имат изправен двигател, спирачки, огледала и чистачки.

Red Victor има всичко това, даже от някои компоненти - в повече. Агрегатът му е усъвършенстван 9.3 литров V8 от Chevrolet, спирачките са вентилирани дискови с размер 290 мм. отпред и 260 мм. на задните гуми (за драг-състезанията подпомагани от парашут) и докато предните колела са с нормална големина, тези отзад - специални Mickey Thompson, приличат по-скоро на валяци.

Трансмисията е изработена от самия Анди в сътрудничество с корифеите Penn Auto и разполага само с две степени, както той се шегува “...защото не можехме да я направим с една-единствена”. Моторът - използващ обикновен Shell V-Power, е подпомаган от два турбокомпресора Holset и азотна уредба, а най-уникалното е, че през двете десетилетия на модификации легалният драгстер е бил и... единствената кола в семейство Фрост.

Като казваме легален драгстер, имаме предвид точно това: симпатичната таратайка от среден клас в ръцете на чичо Фрости показва другото си лице - някои от постиженията са 0-100 км./ч за една секунда (!), 241 км./ч. за пет сек., 320 километра се достигат след скромните 7.6 секунди (време, в което едно Mini Cooper S ускорява от 0 до 100). Разбира се, новият Veyron Super Sport с неговите феноменални 431 км./ч. би го победил на дълга права, но при ускорението Red Victor e недостижим.

Само един пример: на Bugatti му трябват 15 (словом: петнадесет) секунди, за да достигне скорост от триста километра, докато в това време теоретично Red Victor би достигнал 500 км. Междувпрочем Анди е решен да го направи и не е преставал да увеличава мощността на своето изчадие, напоследък чрез недолюбвания от него чип-тунинг. Докъде смята да спре?

3000 к.с., не повече. Всичко отгоре би наложило удължаване на междуосието, а това ще наруши класическите пропорции на моя Victor”. Ето и друга обща черта с Да Винчи - и двамата са естети, посвоему запленени от техниката.

На Леонардо щеше да му липсва необходимата щипка “островна лудост”, за да замисли и осъществи подобна щуротия. Фрости обаче е не само надарен механик, а и чудесен пилот, който не поверява другиму делото на живота си. Red Victor се състезава предимно в Street Eliminator-сериите, Castrol Challenge - две поредни победи в 2006/2007 и на легендарната Санта Под (с максимална скорост по обикновен път 319 км./ч., а на писта - 372 км./ч).

Анди с право може да каже за отрочето си същото, което Енцо Ферари заявил по адрес на своето 250 GTO - “В петък извеждаш гаджето си с нея, в събота биеш на пистата и в неделя се прибираш у дома”. И - след дълги врънкания от съпругата му Деби - каква е понастоящем колата за всеки ден на четиричленната фамилия Фрост? Най-простичък Ford Escort със 75 коня ... поне докато на Фрости не му хрумне друго. 

Автор: Георги Минков

Още:

 

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Мобилни и дистанционни системи за видеонаблюдение

Мобилни и дистанционни системи за видеонаблюдение

от Avtora.com | 09.08.2017 | 08:09

По какъв начин отдалеченият видео достъп помага за наблюдението на вашите охранителни камери в личния живот или в бизнеса?

DC Charger Stand Pack – винаги подръка за вас

DC Charger Stand Pack – винаги подръка за вас

от Avtora.com | 03.05.2016 | 11:00

Цели четири джаджи за вашия телефон. И да, плочката за безжично зареждане е толкова готина, колкото звучи.

DC Starter Pack – всичко за вашия нов iPhone

DC Starter Pack – всичко за вашия нов iPhone

от Avtora.com | 26.04.2016 | 11:00

Силиконов калъф, оригинален кабел, зарядно устройство и поставка за кола, за да сте готови за път.

DC Outside Pack – за селфи маниака у вас

DC Outside Pack – за селфи маниака у вас

от Avtora.com | 19.04.2016 | 11:00

Комбинацията от телескопичен селфи стик, мощна външна батерия и мултифункционален кабел е сбъдната мечта за любителите фотографи.

DC Laptop Pack – за онези, които обичат да се отличават

DC Laptop Pack – за онези, които обичат да се отличават

от Avtora.com | 15.04.2016 | 11:00

Комплект дизайнерски неопренов калъф и мишка за лаптопи, с които да придадете неподправена индивидуалност на техниката си.

Kanex Lightning Sync & Charge Dock – винаги до вас

Kanex Lightning Sync & Charge Dock – винаги до вас

от Avtora.com | 05.04.2016 | 11:00

Елегантна и практична док станция, която поддържа много широк кръг устройства на Apple.

Kanex Mini Display Port към HDMI адаптер – бързата връзка между лаптопа и големия екран

Kanex Mini Display Port към HDMI адаптер – бързата връзка между лаптопа и големия екран

от Avtora.com | 29.03.2016 | 11:00

Връзката на вашия лъскав лаптоп на Apple с HD телевизор не трябва да е нещо трудно и благодарение на тази джаджа това наистина е така.

Kanex USB-C Memory Card Reader – толкова малък и толкова необходим

Kanex USB-C Memory Card Reader – толкова малък и толкова необходим

от Avtora.com | 22.03.2016 | 11:00

Една практична джаджа за лесен и бърз обмен на файлове от мобилните ви устройства.

Kanex USB-C Hub – Ethernet адаптер

Kanex USB-C Hub – Ethernet адаптер

от Avtora.com | 15.03.2016 | 11:00

С тази малка джаджа липсата на портове във вашето устройство вече не е проблем!

iStick Basic Collector OTG 64GB – универсален сторидж за iPhone, Android и компютър

iStick Basic Collector OTG 64GB – универсален сторидж за iPhone, Android и компютър

от Avtora.com | 08.03.2016 | 11:00

Този универсален стик може да се използва като допълнително място за съхранение както за iPhone и Android устройства, така и за преносими и настолни компютри.

X